Men ifølge erhvervspsykologerne Sarah Beg fra rådgivningsvirksomheden AS3 og Bjarne Toftegård fra Forebyg Stress, er der flere ting, man selv kan gøre for at få en nemmere start.
Når man har været helt nede i gear i ferien, kan det tage lidt tid at komme i gang igen, hvilket er helt normalt. Derfor kan det være en god ide at tage det roligere i starten. Hvis du har mulighed for det, kan du starte midt i en uge, så du måske kun arbejder tre dage, inden du har weekend.
Alternativt kan man starte med de opgaver, der er nemmere at overskue og løse. Så kan man lave de mere krævende opgaver, når man er kommet godt i gang.
Søvn er meget vigtig for vores hverdag og trivsel. Så hvis man sover dårligt eller for lidt, får man derfor også en dårligere arbejdsdag.
Så hvis du sover lidt længere i ferien eller har rejst på tværs af tidszoner, er det en god ide at finde tilbage i din normale døgnrytme inden ferien slutter.
Kroppen har nemlig et indre ur, der kun kan ændre sig cirka en time per dag. Det betyder ikke, at du ikke kan gå i seng flere timer tidligere, men kvaliteten af de timer bliver dårligere. Så har du sovet tre timer længere i ferien, vil det tage tre dage for kroppen at finde tilbage i søvnrytmen.
Mange stiller meget høje krav til sig selv, og ofte højere krav end dem omkring en stiller. Derfor er der tre ord, der er vigtige at kunne sige, især i tiden efter ferien: Nej, pyt og hjælp.
Mange har svært ved at sige nej. Men når man siger ja, siger man også nej til noget andet. Hvis man for eksempel tager en ekstra arbejdsopgave på sig, siger man muligvis nej til noget fritid. Det kan derfor være lettere at takke nej, hvis man har blik for, hvad man i samme øjeblik har sagt ja til – fx tid til familien.
Pyt er noget, man ofte kan sige til sig selv. Det kan bruges til at undgå at prioritere noget for højt, hvis der er noget, der ikke reelt betyder nok for os. Det er vigtigt at holde sig for øje, at det ikke betyder, man giver op, det betyder, man lægger noget fra sig mentalt – fordi man har besluttet, at det ikke er vigtigt nok. Hvis der dog fx er tale om konkret mistrivsel, er det omvendt vigtigt, man ikke siger pyt – men at man tager sin trivsel alvorligt og søger hjælp til at håndtere udfordringerne.
Til slut skal man huske at bede om hjælp. For ellers risikerer man at forsøge at løse opgaver selv, der ville være nemmere, hvis man spurgte om hjælp. Et råd kan derfor være at spørge sig selv, hvad ville man sige til, at andre kom til en med det samme problem. Hvis det ville være okay, skal du bare spørge.
Kolleger er noget af det vigtigste for jobglæden, fordi mennesker er sociale væsener. Samvær med vores kolleger er sundt, vigtigt og har stor betydning for vores trivsel. Derfor er det en god ide at snakke om vores ferier. Så spørg ind til dine kollegers ferier og fortæl om din egen. Derudover er det en god i de at være åben, hvis man synes det er hårdt at starte igen, og har brug for lidt tid til at lande igen.
Derudover kan det gøre det nemmere at komme i gang igen, hvis kollegerne kan fortælle, hvad der sket, mens man var væk.
Rutiner og vaner hjælper os gennem hverdagen, fordi vi ved, hvad vi skal gøre. Men ikke alle rutiner eller vaner er gode, hverken i privatlivet eller på arbejdet.
En ferie er en mulighed for at få disse rutiner og vaner på afstand. Så når du kommer tilbage på arbejdet, kan du prøve at se, om der er noget, der kunne løses på en nemmere eller bedre måde.
Derudover kan det være en god ide at se på, om man i løbet af sin ferie har fundet sig vaner, man synes godt om, man kan blive ved med i sin hverdag. Det kan være noget så simpelt som at give sig tid til at læse en bog med en kop kaffe på terrassen.
Kilder: Sarah Beg, erhvervspsykolog i AS3 og Bjarne Toftegård, erhvervspsykolog ved Forebyg Stress.
Har du forslag til ændringer til artiklen, du er i gang med at læse, er du meget velkommen til at sende din feedback til os.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.