Arbejdsliv Plus
Har du oplevet store huslejestigninger? Det kan du gøre Mange tusind har kontrakt, hvor lejen stiger i takt med nettoprisindekset – og det hopper opad, men nogle kan hindre forhøjelse ved at klage til huslejenævnet.

Mange lejeres husleje tog et gevaldigt hop til nytår, hvis den ikke allerede var steget.

Afhængig af din lejekontrakt, er der store forskelle på, hvor meget din husleje må stige.

Sidder du i en almen bolig, kan du ånde lettet op. Men i det privatejede udlejningsbyggeri kan udlejerne hæve lejen efter prisstigningerne i samfundet. Og mange steder reguleres lejen én gang om året og tit pr. 1. januar.

Se her, hvad du har af muligheder, hvis din husleje er steget.

Klag til huslejenævnet

Er din husleje steget kraftigt, eller har du modtaget et varsel om det, så har Lejernes Landsorganisation (LLO) et råd: Klag til huslejenævnet.

Hvis huslejen i en bolig i forvejen er for høj i forhold til lovgivningen, og der så nu kommer store stigninger, så bliver det helt urimeligt, påpeger Chefjurist i LLO, Anders Svendsen. Men så er der mulighed for at klage til huslejenævnet, eventuelt med hjælp fra Lejernes Landsorganisation.

Huslejenævnet kan pålægge udlejeren at nedsætte lejen.

Der findes huslejenævn i alle kommuner, og det koster 319 kroner at indsende en klage.

Til lejerne i boliger opført fra 1992 og senere har Anders Svendsen en nedslående besked: Der kan huslejen som regel ikke forlanges sat ned. Men 80 procent af lejeboligerne er opført før 1992, og her kan der være muligheder ved at klage.

Læs om beboerklagenævn og huslejenævn her
Vær opmærksom på huslejeloft

Nettoprisindekset er steget 10,1 procent det sidste år. Det betyder, at huslejen i teorien kunne stige tilsvarende. Men i efteråret vedtog den tidligere regering et huslejeloft, der betyder, at huslejen ikke må stige mere en fire procent i 2022 og 2023.

Men selvom din leje måske kun stiger fire procent, fremhæver Anders Svendsen, at det stadig kan give mening at klage til huslejenævnet.

Markedslejen på privatejede boliger er i forvejen steget meget før de kommende voldsomme stigninger. Stigningen er langt højere, end hvad priser og lønninger er gået op med.

- Der er en del, der i forvejen betaler for meget i leje, siger Anders Svendsen fra Lejernes Landsorganisation.

Nogle lejere har måske allerede fået sat deres leje op med mere end fire procent i løbet af 2022 på grund af nettoprisindekset, men disse stigninger skal som udgangspunkt sættes ned igen pr. 1. januar 2023.

De stigninger, man har betalt inden 1. januar 2023, får lejeren ikke igen. Hvis depositum og forudbetalt leje også blev reguleret til mere end fire procent, skal det også sættes ned igen, og lejeren skal dermed have penge tilbage. Gør udlejer ikke det af sig selv, så kontakt LLO eller tjek deres guide til huslejeloftet.

3 gode råd

Hvis din husleje stiger, kan du måske få mere i boligstøtte eller boligydelse – eller begynde at få udbetalt lidt fra de ordninger.

Derfor skal du fortælle Udbetaling Danmark om den højere husleje.

Men boligstøtten eller boligydelsen vil aldrig kunne dække hele stigningen.

Hvis du vil have hjælp til for eksempel at klage til huslejenævnet, kan du kontakte Lejernes Landsorganisation.

Du kan også få bistand, selvom du ikke er medlem nu, men først melder dig ind.

Lejernes Landsorganisation har cirka 45.000 medlemmer og kontingentet veksler rundt om i landet, men ligger på omkring 600 kroner pr. halvår.

Udlejning af bolig er en vare som andre – sælgeren (udlejeren) kan forlange en pris, men køberen (lejeren) kan tilbyde en lavere pris og forlange lempeligere vilkår.

Det kan være svært i store byer, men andre steder skal man ikke bare acceptere, hvad udlejeren kræver.

Bed om lavere leje og få slettet, at lejen reguleres i takt med nettoprisindekset.

Lejeloven er ufravigelig. Visse vilkår gælder derfor ikke, selvom begge parter har skrevet under. Søg eventuelt bistand hos professionelle som Lejernes Landsorganisation, inden du skriver under, så du ved, hvad du binder dig til.Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt