Arbejdsliv Plus
Husker du at spørge ind til dine kollegers ferie? Det skal du Vores kolleger betyder meget for arbejdsglæden. Derfor er det en god ide at hjælpe sine kolleger med at lande godt efter ferien. Det tager nemlig tid at komme godt i gang.

Har du haft en god ferie?

Det er et enkelt men vigtigt spørgsmål. Sådan lyder det fra to erhvervspsykologer.

For mange kan overgangen fra ferie til hverdag nemlig være hård. Men hvis man snakker med sine kolleger om både det og sin ferie, gør man det nemmere for både sig selv og sine kolleger.

Kollegerne er vigtige

Ifølge Bjarne Toftegård, der er erhvervspsykolog ved Forebyg Stress, så er vores kolleger noget af det, der betyder allermest for vores arbejdsliv.

- Det er forfærdeligt vigtigt at vedligeholde relationerne på arbejdspladsen. Og det gør man kun ved at snakke med sine kolleger, siger han.

Det er erhvervspsykolog ved fra rådgivningsvirksomheden AS3 Sarah Beg enig i:

- Arbejdsfællesskabet betyder meget for vores trivsel. Vi motiveres af følelsen af at høre til og være en del af noget større. Som mennesker, er vi er sociale væsner - vi tiltrækkes i høj grad af det sociale og relationelle, siger hun.

Derfor er rådet fra erhvervspsykologerne at man giver hinanden tid til at lande igen efter ferien, og sætter hinanden ind i, hvad er der sket, mens personen var væk. Det hjælper en ind i opgaverne.

Og Bjarne Toftegård har en nem huskeregel, når du skal spørge ind til dine kollegers ferie:

- Vi har to ører og en mund. Det betyder, vi skal lytte dobbelt så meget som vi taler. Så er man en god kollega.

Helt normalt

For der er en betydelig chance for, at dine kolleger også synes, at opstarten er hård. Og det er helt normalt, hvilket ifølge erhvervspsykologen Sarah Beg er vigtigt at understrege.

- Det er vigtigt at normalisere det. Du kan ikke forvente samme effektivitet af din ’feriehjerne’ det første stykke tid. Start op blødt og ræk ud efter støtte, kolleger og andre ressourcer, hvis du har brug for hjælp, siger hun.Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt