Arbejdsliv Plus
Din opførsel er noget af det vigtigste for, hvor længe maden holder sig. Læs her, hvad du kan gøre for at undgå, den bliver for gammel. Hvis man tænker sig om, kan man med ganske få forholdsregler undgå, at ens madvarer bliver dårlige for hurtigt.

Brug din sunde fornuft.
Det er det enkle svar på, hvordan man selv får sine fødevarer til at holde længst.
Det allervigtigste for, hvor længe madvarer holder sig, er nemlig din egen opførsel.

Sådan lyder det fra Suzie Reitz, der er uddannet kok og levnedsmiddeltekniker og underviser på Hotel- og Restaurantskolen.

Maden bliver nemlig hurtigere dårlig, hvis vi tilfører bakterier eller giver bakterierne gode leveforhold.
Derfor kommer man dog rigtigt langt, hvis man husker hygiejnen og bruger sin fornuft, næse, øjne og mund.
Suzie Reitz kommer derfor men nogle helt konkrete forholdsregler, der hjælper til at undgå, at maden bliver for gammel.
Generelle hovedregler:

Rent udstyr og hænder

  • Vask dine hænder og brug rene gafler og lignende, når du tager noget ud af emballagen. Så undgår du, at der kommer bakterier ned i fødevaren.

Aldrig tilbage i emballagen

  • Hvis du har serveret for eksempel pålæg eller ost på et fad, må resterne ikke komme tilbage i emballagen sammen med resten af fødevaren. Når en fødevare har stået ved stuetemperatur, er holdbarheden nemlig faldet markant.
  • Så kommer du for eksempel en skive pålægsskinke tilbage i pakken, vil alt pålægsskinke blive hurtigere for gammel – også det, der ikke har været ude af køleskabet.

Genbrug ikke service

  • Brug ikke den samme service til flere fødevarer. Så hvis en kniv er brugt til smør, må den ikke komme i leverpostejen – og omvendt.
  • I stedet skal du bruge et enkelt stykke bestik til hver madvare.
  • Derudover skal du ikke bruge den kniv og gaffel eller ske, du har spist med, til at tage mere mad.

Mindst holdbar til

  • Mange fødevarer holder sig længere, end der står på pakken. Så bare fordi, en bestemt fødevare er gået over dato, behøver du ikke nødvendigvis smide den ud.
  • Her handler det i stedet om at bruge sine sanser, lugte og smage på maden.
  • Hvis den er blevet muggen, slimet, lugter eller smager dårligt, bør du smide den ud. Du skal ikke være nervøs for at blive syg, hvis du bare har smagt på en dårlig fødevare og spyttet den ud.
  • Læs mere her: LINK TIL Sidste anvendelsesdato eller bedst før: Det betyder datomærkerne

Frysning forlænger holdbarhed

  • Meget ofte holder fødevarer sig længere i fryseren, dog holder intet sig for evigt.
  • Og hvis en fødevare er tæt på at blive for gammelt, når du fryser det ned, vil det ikke holde sig længe, efter det er tøet op.

Brug kun fødevaregodkendt emballage

  • Hvis du ikke bruger den originale emballage, skal du være opmærksom på at bruge emballage, der er godkendt til fødevarer. Andre typer emballage kan indeholde sundhedsskadelige stoffer, hvilket de kan overføre til fødevaren.
  • Fødevaregodkendt emballage kan for eksempel være almindelige fryseposer og plasticbøtter lavet til at opbevare mad. Men for eksempel sorte sække og affaldsposer er ikke godkendt til mad.
  • Og du må aldrig bruge konservesdåser som opbevaring. Så har du rester af for eksempel dåsemajs, skal du gemme dem i anden godkendt emballage.
    Det skyldes, at dåserne kan frigive giftige stoffer til maden, efter de er åbnet.

Kilder: Suzie Reitz; Faglærer på Hotel- og Restaurantskolen samt uddannet kok og levnedsmiddeltekniker, Fødevarestyrelsen,  XX Opbevar maden korrekt - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)



Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt