Nyheder
Glem ikke Rana Plaza - international solidaritet nytter


Fredag d. 20. april var AIF Silkeborg og 3F Silkeborg på gågaderne i Silkeborg. For at fortælle om de dårlige løn- og arbejdsforhold for tekstilarbejdere i Asien.For tirsdag d. 24. april er det 5 år siden, at fabriksbygningen Rana Plaza styrtede sammen i Bangladesh.

Mere end 1100 arbejdere blev dræbt i murbrokkerne. De producerede tøj til modefirmaer overalt i verden. Selv om antallet af dødsfald var uhyggeligt stort, var det langt fra en enestående begivenhed. Brande og sammenstyrtninger har været tilbagevendende ulykker i branchen.

 

Katastrofen førte til at fagforeninger og forbrugere verden over lagde et omfattende pres på den internationale modebranche og tekstilbranchen i Bangladesh.

 

Har det gjort en forskel?

 • Stort set alle eksportorienterede virksomheder har i dag acceptabel brand-, el og bygningssikkerhed, og det kan ses i antallet af arbejdsulykker og brande, som er faldet.

 

 • Den nye globale aftale, ACCORD 2.0, der fokuserer på arbejdsmiljø og retten til at organisere sig, mellem brands, fagbevægelsen og internationale NGO'er er et skridt på vejen.

 

 • De internationale mode brands er blevet meget mere opmærksomme på deres ansvar og lægger pres på deres leverandører og det ikke kun i Bangladesh. Det gælder dog ikke alle brands, og kun forbrugernes og fagbevægelsens fælles pres kan sikre, at tøjfirmaerne lever op til deres ansvar.

 

Der er stadig lang vej til acceptable løn- og arbejdsforhold i tøjindustrien

 • Der er blevet registreret flere fagforeninger i Bangladesh, men stadig bliver 70% afvist.

 

 • Arbejdsgiverne er stadig uvillige til at indgå en reel dialog med arbejderne, hvilket betyder en masse små strejker og et hav af sager, der ender i arbejdsretten, som fungerer dårligt, så det tager mindst to år at få en sag behandlet.

 

 • Det kulminerede i 2017 med en konflikt, hvor fagforeningerne reelt blev lukket i flere måneder af myndighederne, faglige ledere sat i fængsel på falske anklager, der kunne betyde dødsdom, og tusindvis af arbejdere blev afskediget. Takket være pres fra den internationale fagbevægelse og de store modebrands lykkedes det at få konflikten løst, alle anklager fjernet og arbejderne genansat. 

 

 • I Bangladesh bliver den næste store kamp en forhøjelse af mindste-lønnen i tøjindustrien. Den er i dag 65 USD (391 kr.) om måneden, og en enig fagbevægelse kræver den forhøjet til 200 USD (1204 kr.) - den samme mindsteløn som nu er gældende i andre sektorer. Hvis ikke beklædningsarbejderne får en klækkelig forhøjelse af mindstelønnen kan det ende i en meget voldsom konflikt, hvor international solidaritet vil være afgørende for succes.

   

  Økonomisk støtte nytter. Samarbejde gør klogere.

  I de seneste fem år har 3F Silkeborgs internationale fond gennem seks samarbejdsaftaler støttet opbygningen af fagforeninger i Bangladesh med 289.000 kr. AIF Silkeborg har bidraget med 33.000 kr. I samme periode har fagforenings-repræsentanter fra Bangladesh besøgt Danmark tre gange og tillidsfolk fra 3F Silkeborg har været i Bangladesh en gang.

 

 

 

Vil du vide mere?

 

1. maj morgenmøde kl. 8.00

3F Silkeborg, Granhøjvej 16

 

Mød Asela Dharmapriya fra fagforeningen, FTZ-GEUS fra Sri Lanka, som organiserer arbejdere fra tøjindustrien i eksportproduktionszonerne, hvor arbejdsforholdene er meget dårlige.

 

 

 

 

Offentligt møde

5 år efter Rana Plaza

 

Sten Toft Petersen, som har været 3F’s internationale koordinator i Bangladesh fra 2014 til 2018, fortæller om forholdene i beklædningsindustrien i Sydøstasien.

 

Mandag den 14. maj kl. 16.30 – 18.00

3F Silkeborg, Granhøjvej 16

Kontakt