Nyheder
Rejserapport fra Fælles Solidaritetesgruppe

3F's Fælles Solidaritetsgruppe er rejst til Sri Lanka, og vi har modtaget nyt fra dem.


"Vi bliver fyret med det samme, hvis vores firma finder ud af, at vi er ved at lave en fagforening på vores fabrik".

Så kontant lyder det fra en af de 12 unge kvinder, der alle arbejder på tekstilvirksomheden Hidramani. Firmaet producerer bla. til Lidl og H&M. Denne søndag er kvinderne mødt op i fagforeningen FTZ's 2 små lokaler i byen Vavuniya i det nordlige Sri Lanka.

Her skal de mødes med Torben Andersen, Shervin Firouzian og Knud Østergaard fra Fælles Solidaritetsgruppe. Gruppen blev dannet af de tre 3F-afdelinger Randers, Midtjylland og Silkeborg i foråret 2018.

I oktober 2018 lavede gruppen en samarbejdsaftale med FTZ. Formålet var at støtte FTZ's organisering- og ligestillingsarbejde især i de tamilske områder af Sri Lanka. Efter mange års borgerkrig kender arbejderne her ikke deres rettigheder og har ingen fagforeninger. 

Aftalen sluttede 1. august i år. FTZ har arbejdet hårdt for at organisere i de tamilske områder. Men modstanden fra arbejdsgivere og regeringen har været voldsom. Meget voldsommere end FTZ havde forventet.

På 2 store tekstilfabrikker, Timex og Ferguson Garment, lykkedes det at starte fagforeninger op. Men arbejdsgiverne har med fyringer, trusler og chikane tvunget arbejderne til at melde sig ud af fagforeningen igen.

"I alt er vi 1500 arbejdere på Hidramani, og lige nu er 150 af dem medlem af FTZ. Når vi er 750 medlemmer, går vi til ledelsen og fortæller, at vi har dannet en fagforening".

"Hvor store er chancerne for at det vil lykkes for jer?", spørger vi til sidst.

"75 %", lyder svaret fra de 12 kvinder efter en del snak og diskussion.

Kontakt