3F-afdelinger om DAGPENGEREFORMEN:
Af bekymring for vores medlemmer og deres børns fremtid, har 14 forskellige 3F afdelinger i dag sendt følgende brev til Folketingets beskæftigelsesudvalg.
Danmark har brug for et robust dagpengesystem, både nu og i fremtiden. Derfor skal politikerne stoppe forringelserne.
Kære udvalgsmedlemmer
Vi skriver til jer i forlængelse af vores brev fra den 9.april, hvor vi udtrykte bekymring og kritik af trappemodellen, det forslag til nyt dagpengesystem som blev fremlagt fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Vores kritik af trappemodellen går kort sagt på, at det er en model der tilgodeser de stærke grupper på arbejdsmarkedet, på bekostning af grupperne med svagere tilknytning og med mere og længere ledighed.
I Regeringens nye forslag Danmark kan mere I – overtages FH ’s forslag. Dog er Regeringens udspil lidt højere på niveauet, da de foreslår en udgave hvor max dagpengesats er hævet med 5.000 kr./måned i de første 3 måneder af ledighedsperioden.
Der er meget godt at sige om Danmark kan mere I. Vi vil især fremhæve følgende positive og negative forslag, der alle berører uligheden på arbejdsmarkedet.
Vi hæfter os positivt ved:
Men forslaget rummer også tidsler der øger uligheden. Udover forslaget om trappemodel gælder det primært:
Vi mener stadig at det mest negative i forslaget er trappemodellen, som er usolidarisk og ødelæggende for den danske flex-security model. De stærke grupper på arbejdsmarkedet får mere tryghed på de svages bekostning. Det er i den sammenhæng bemærkelsesværdigt at forslaget, Danmark kan mere I, ikke har forslag der hjælper de langtidsledige.
Vi har brug for et robust dagpengesystem, der giver tryghed - især når krisen melder sig med massearbejdsløshed. I kriseperioder rammes mange af mere end 3 måneders ledighed og trues på hus og hjem. Der er grupper på arbejdsmarkedet med lav ledighed, grupper hvor man forholdsvist hurtigt kan komme i job igen, hvis man har mistet sit arbejde. Det er udelukkende denne gruppe der vil profitere af trappemodellen. Vores opfattelse er at et dagpengesystem, hvis det skal fungere som et sikkerhedsnet, reelt skal indrettes så det også tilgodeser de grupper der har øget risiko for at blive ledige, og de grupper der har svært ved at få et nyt job, når krisen kradser.
Derfor ønsker vi en generel stigning af dagpengene.
Vi medsender i den forbindelse et notat fra Cevea, der fremlægger nye nøgletal for hvad det reelt vil koste med en generel stigning af dagpengene med 4.000 kr. om måneden.
Det viser sig her, at Finansministeriet konsekvent har overdrevet udgifterne og underdrevet indtægterne – hvorfor der er er plads til en generel stigning af dagpengene uden at landets økonomi sættes over styr. Tværtimod er det vores opfattelse at et mere trygt dagpengesystem vil være til gavn ikke bare for de ledige, men for samfundets økonomi.
Med venlig hilsen
Finn Jenne, 3F Frederikshavn, Allan Busk, 3F Aalborg, Per Kjeldsen, 3F Midtvendsyssel, Ole Christensen, 3F Randers, Thorkil Jansen, 3F Aarhus TLB, Hans A. Sørensen, 3F Horsens, Peter Thuesen Andersen, 3F Kolding, Henning Boye Christensen, 3F Ringkøbing-Skjern, Henning Vestbjerg Pedersen, 3F Midtjylland, Jacob Lassen Meier, 3F Esbjerg, Jakob Lykke, 3F Esbjerg T, Brian Andersen, 3F Aabenraa, Torben Knudsen, 3F Bygningsarbejderne Fyn, Claus Westergreen, 3F BJMF, John Ekebjærg-Jakobsen, 3F København
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.