Nyheder
Anmeldelse af Drømme og Støv
<p>Hvordan takler arbejderbevægelsen globaliseringen? Det er emnet for Jakobs Mathiassens nye bog Drømme og Støv, skriver Anders Lange i sin boganmeldelse, der blev bragt i Fagligt Fokus nr. 3 2019</p>

Bogen tager sin begyndelse en sommerdag i 2008, hvor de københavnske bygningsarbejdere har en blokade på byggepladsen Mønten. Det polske firma Gitek ønsker ikke at tegne overenskomst og forsøger at holde produktionen kørende. 

Jakob er blokadevagt og ved et tilfælde står han ansigt til ansigt med en polsk bygningsarbejder. Polakkerne vil arbejde og Jakob og de andre blokadevagter vil stoppe dem.

Polakken – en halvtredsårig mand - med en hammer og Jakob med to sodavandsflasker. Klar til en fysisk konfrontation. Ved et lykketræf udebliver den, men situationen blev ved med at vende tilbage hos Jakob. 

Hvordan kunne han, som en erklæret socialist og faglig aktiv, der ikke så den polske bygningsarbejder som en fjende, men som en kollega, komme i den situation?

Og ikke mindst – hvordan kan vi skrive en ny historie, så arbejdere fra forskellige lande holder op med at slås med hinanden?

Det er indlysende, at globaliseringen er årsagen til, at der er polske arbejdere i Danmark – og ukrainske arbejdere i Polen osv. Men en af bogens forcer er, at den har et nuanceret syn på globalisering og dens konsekvenser; ja, globalisering har bragt en stor velstandsstigning, men den er meget skævt fordelt. 

Globaliseringen kommer eliten til gavn, mens de folk, der reelt producerer, ikke oplever den store velstandsstigning. 

Derfor er modstanden mod globaliseringen også meget større i arbejderklassen end hos folk med længerevarende uddannelser. Det medfører en form for nationalt selvforsvar i arbejderklassen, som er logisk og forståelig: Vi skal passe på det vi har: vores velfærdsstat og vores overenskomster. 

I faglige sammenhænge er det blevet til, at vi forsvarer vores overenskomster mod løndumping, og en af bogens styrker er de mange konkrete eksempler, som denne fagforening, BJMF, har på gode faglige sager, hvor vi har hentet millioner til udenlandske kollegaer. 

Men det nationale selvforsvar er ikke nok. Mange multinationale firmaer gør alvor af truslen om at flytte produktionen, hvis lønnen stiger eller de ikke får en ønsket skatterabat. 

Og i BJMF kender vi også det nationales begrænsninger. På papiret har vi vundet sager for rigtig mange millioner, men når sagen er afgjort, er firmaet lukket for længst og den postkasse, som var den eneste adresse man havde på firmaet, taget ned.

Løsningen ligger i bogens undertitel: Arbejderbevægelsen skal være global som globaliseringen. Vi skal søge solidaritet og kampfælleskab med ligesindede fra hele verden. 

Der er et smukt eksempel på at UNI Global, som er en amerikansk fagforening, der bl.a. organisere rengørings- og sikkerhedspersonale, fik hjælp af filippinske kollegaer i en faglig kamp om callcenterarbejde, der var outsourcet fra USA til Filippinerne. 

Rettelse: det var ikke hjælp. Det var solidaritet for de amerikanske arbejdere støttede efterfølgende de filippinske arbejder. Resultat: begge gruppe vandt.

Og det er en af bogens andre hovedpointer: arbejdere fra andre lande er ikke ofre, der skal hjælpes. De er kollegaer og kampfæller, og vejen frem i kampen mod social dumping er involvering af udenlandske kollegaer. 

Ansættelse af organisatorer, der kan polsk, rumænsk mm, særlige sprogklubber, hvor de udenlandske kollegaer kan samles, og aktivisme, hvor de udenlandske kollegaer selv er med til at definere, hvad, der skal ske, er nogle af de nødvendige skridt for at vi kan kæmpe sammen.

Og det kan lade sig gøre. 

Bogens forfatter er lige nu ansat i BJMF til at organisere udenlandske kollegaer og tegne overenskomster bl.a. på Carlsbergbyen. For kort tiden siden sad han til forhandlinger med det spanske firma Noblesa om manglende overholdelse af overenskomsten for spanske kollegaer.

Og denne gang gik det anderledes end ved Mønten. Det spanske firma endte med at efterbetale det skyldige beløb. 

Den sædvanlige faglige sag havde nemlig fået følgeskab af en aktion, som danske arbejdere lavede i sympati med de spanske arbejdere og i Spanien demonstrere spanske fagforeningsaktivister foran firmaets hovedkontor. 

De ansatte fik deres penge – og der blev skrevet en ny historie.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt