Nyheder
Faglig sag: 600.000 kr. til anlægsgartnere hos CG Jensen Nyvalgt TR’er fik sin ilddåb med en stor faglig sag

I firmaet CG Jensen, mest kendt for beton, findes også en anlægsgartnerafdeling med ca. 20 ansatte inklusive lærlinge. Fra gammel tid har løn og arbejdsforhold været reguleret af en lokalaftale, men de sidste fire-fem år har den ikke været fulgt.

Det blev klart for nyvalgte tillidsmand, Rasmus Hurup i efteråret 2020, da han sammen med fagforeningen blev involveret i en større faglig sag, der endte med en efterbetaling på 600.000 kr.

Flertal vil genforhandle
Tilbage i 2017 skulle lokalaftalen have været genforhandlet. Men den daværende tillidsmand blev så hårdt presset af chefen, at forhandlingerne gik i sig selv og tillidsmanden endte med at søge nyt job.

Tiden går og lønnen bliver ikke reguleret. Men så i efteråret 2020 kontakter chefen for anlægsgartneriet fagforeningen for at få opsagt lokalaftalen. Men her er svaret, at ikke kan lade sig gøre, for i aftalen står, at den kun kan genforhandles.

Fagforeningen vil dog gerne mødes med folkene i firmaet - især fordi chefen siger, at alle vil af med lokalaftalen. Karina holder møde og en afstemning om lokalaftalen skal genforhandles. Et flertal siger ja til genforhandling.

Chefen samler underskrifter
Chefen tvivler på om opbakning til genforhandlingen er rigtig og starter sin egen underskriftindsamling blandt de ansatte. Han kører rundt på alle pladser og samler underskrifter ind.

Rasmus, der var helt nyvalgt tillidsmand, da det hele startede, fik i den grad sin ilddåb. Han blev flere gange overrumplet af den hårde og meget personlige stil fra chefens side.

- Jeg blev blæst bagover af de mafiaagtige metoder. Jeg var overrumplet over hvor meget den daglige leder og chefen kørte rundt med os og prøvede at bondefange os, siger Rasmus.

- Han sagde, at hvis vi opsagde lokalaftalen, ville vi kunne stige meget mere i løn, fortæller Rasmus, der selv følte sig voldsomt presset til at skrive under.

Organisationsfjendtlig handling
Chefen sender underskrifterne til fagforeningen, som dokumentation for at lokalaftalen skal opsiges. Men det fik Karina stoppet, da det er helt klart i strid med overenskomsten og at regne som organisationsfjendtlig handling.

- Chefen slår sig tøjret, men vedgår at der muligvis skal efterbetales og indvilger i at gå til forhandlingsbordet, fortælle Karina.

Da de mødes, har Karina opgjort kravet til 600.000 kr. Dette regnestykke afviser chefen og det eneste de kan blive enige om er, at de er uenige. Sagen går derfor videre til 3F's Grønne Gruppe.

Revideret lokalaftale
På grund af corona trækker det ud med forhandlingerne. Tiden bruger Rasmus, Karina og Flemming Grønsund fra 3F's Grønne Gruppe på at udarbejde en revideret og forenklet lokalaftale.

Da parterne endelig kan mødes igen, ender firmaet med at acceptere den nye lokalaftale, der ikke kan opsiges før om 10 år og kravet om at betale 600.000 kr. i løn, pension, SH-penge og ferietillæg.

Fagforeningen har derefter fordelt pengene til medlemmer af fagforeningen, der har været ansat i perioden. Det højeste beløb er på 69.000 kr., det laveste er på 1.100 kr.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt