Nyheder
Betonsjak: Stor forskel i akkordløn Der er forskel på 40 procent fra top til bund, fremgår det af en opgørelse, som opmåler Jesper Bang-Madsen har lavet på baggrund af de senest afsluttede akkordregnskaber for en række københavnske betonsjak.

- I min bog er der tale om store forskelle, og jeg er bange for, at en del sjak simpelthen snyder sig selv. Mange faktorer spiller. En del af forskellen i lønnen kan forklares med, at engagerede sjakbajser har fuldstændig styr på deres akkorderingssedler og husker at få nedskrevet og godkendt alt det, som ikke er beskrevet i akkordaftalen. Det er nærmere reglen end undtagelsen, at der sker ændringer i projekterne, og det er min påstand, at en del sjak ikke får den betaling, de skal have i forbindelse med sådanne ændringer, siger Jesper Bang-Madsen.

- Grundlæggende er der store forskelle på akkordaftalerne fra virksomhed til virksomhed. Der er næsten ikke to entreprenører, der gør det ens, og det er ikke alle aftaler, der er lige gode, siger han.

Eksempelvis har Aarsleff i forbindelse med anlægsarbejdet på letbanen indgået en slags akkordaftale med sjakkene, som lægger et loft på indtjeningen på 215 kroner i timen og en bund på 175. Sjakkene nåede max-indtjeningen på de 215 kroner.

Opgørelsen over timelønninger indeholder også timelønnen for et par timelønssjak ”med fornuftig” løn.

- Der kan være situationer, hvor timeløn kan være det rigtige. I det ene eksempel er der tale om en større renoveringsopgave, hvor der er lavet en fin timelønsaftale, som indebærer samme timeløn til murere, tømrere og betonfolk, fordi de simpelthen er helt afhængige af hinanden, siger opmåleren.

Flere på akkord
Jesper Bang-Madsen håber, at offentliggørelse af top og bund i akkordindtjening vil få flere sjak til at fokusere på akkord og få flere til at gå på decideret opmålt akkord.

- Jeg håber, at flere griber handsken og ser, at der er noget at hente. Derfor kan jeg kun opfordre sjakbajserne til at deltage i de kurser, som afdelingen tilbyder, og dermed få flere værktøjer til arbejdet med akkordering, siger han.

Jesper Bang-Madsen oplyser, der er opbygget en række fora og netværk, hvor sjakbajser kan udveksle oplevelser og diskutere priser, problemer og faldgruber i forbindelse med akkordarbejde. På grund af corona har disse netværk ligget lidt underdrejet men er nu atter oppe at køre.

AKKORDAFTALER
Top 3
Arbejdsplads  Firma  Kroner  Timer 
Carlsberg Züblin 298  18.000 
Designmuseet Kornerup 290 1.500 ca.
Brøndby HMC 271 765 
 Bund 3
Letbanen Aarsleff 215 30.000 ca.
Ballerup MT Højgaard 220 12.000 ca.
Rødovreport   CG Jensen 235 13.000
 TIMELØNSAFTALER
Carlsberg Züblin 267 35.000
Ejby Kornerup 250 6.900


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt