Nyheder
ASBEST: Med års forsinkelse kom regningen Som ung tømrersvend skar Martin Mortensen mange asbestplader til flere forskellige byggerier. Mange år senere blev hans vejrtrækning langsomt dårligere og da efterlønnen nærmede sig, fik han konstateret asbestose

Martin Mortensen blev udlært tømrersvend i 1961, og fik fast ansættelse i tømrerfirmaet Julius Nielsen & Søn. Hans arbejde foregik i lange perioder i skyer af støv, når han skar eternitplader til. 

Han blev hurtigt formand i firmaet og gik forrest i arbejdet og sagde sjældent nej, når han mester bad ham udføre et stykke arbejde. Måske var det derfor han kom til at tilbringe så mange timer med støvet.

Hvad hverken han eller ret mange andre vidste på det tidspunkt var, at den asbest, som eternitpladerne indeholdt, og som blev frigivet som mikroskopiske fibre, var invaliderende og dødelig. 

Man bliver syg af at gå til lægen
Mange år senere blev Martins vejrtrækning langsomt besværet. En af hans tidligere kolleger, der senere blev direktør i firmaet, var bekymret for Martins vejrtrækning, men mente, det nok skyldtes rygning.

Kollegaen døde og det var chokerende for han døde af asbestose. Martins daværende kæreste sagde mente at der var noget galt ham. Men Martin er ikke typen, der går til læge, for det bliver man jo syg af, som han siger.

Men kollegaens asbestose og kærestens pres fik ham til sidst af sted til lægen, der sendte ham videre til hospitalet. Her viste skanninger, at Martin havde asbestose, og kun 33 procent lungekapacitet tilbage.

To øre/meteren
Martin synes selv, at han været for flink eller dum til at gøre, hvad der blev sagt og fik først sent sat foden ned. Han er bitter på firmaet, som han tror, har haft mistanke om, at det ikke var sundt, men alligevel intet foretog sig.

Han har været med på mange store byggerier, hvor asbest blev brugt både ude og inde: Lyngby Stadsbibliotek, Hørsholm Mejeri, Gutenberghus og mange andre steder. Men på det tidspunkt bevidstheden om asbest lille, og sikkerhed noget for tøsedrenge.

Han er overbevist om at det, der styrer sikkerheden uanset om det er asbest eller andet gift er penge. Han fik to ører mere på meteren, når han skar asbest og mester tjente mindst det dobbelte.

Martin Mortensen er i dag 78 år. Han bor i et hus på Amager med to store hunde, der holder ham i gang, fjerkræ i baghaven og husets førstesal udlejet til et barnebarn.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt