Nyheder
ASBEST: Utroværdi miljørapport Et tømrersjak blev udsat for på en byggesag i Herlev. Ifølge miljørapporten var alt rengjort. Men da tømrerne krævede ekstra prøver, var der asbest overalt.

I foråret startede tømrerne Laurits Lillelund og Rikki Hansen på en byggeplads i Herlev. Der var blevet asbest-saneret på første etape af byggeriet før de gik i gang, og ifølge prøverne var alt i orden. Men efter kort tid begyndte de at mistænke, at asbest-saneringen ikke var i orden.

Vi kunne se hvordan nedriverne håndterede de asbest-holdige facadeplader på etape 2 af byggeriet, fortæller Laurits Lillelund.

- De udenlandske kolleger, der stod for saneringen, brugte hverken værnemidler eller havde en miljøvogn. Det stod beskrevet, at de tog pladerne hele af, men det kunne vi jo se, at de ikke gjorde – og det var heller ikke muligt, for pladerne var sømmet fast. 

Laurits og Rikki kunne se, at pladerne blev brækket ned med koben, og en dag så de nogle nedrivere tømme en pose asbest-affald ned i grabben på en manitou, som kørte gennem hele byggepladsen og tømte det støvende affald ned i en åben container.

- Vi blev bange for at saneringen var foregået på samme måde på Etape 1, hvor vi gik og arbejdede. Især da Rikki fandt et stykke af asbest-pladerne, der lå og flød på vores del af byggepladsen, fortæller Laurits.

Gå på opdagelse i Asbesthuset

Stoppede arbejdet
- Vi fortalte byggeledelsen, at vi mente, at saneringen ikke var udført korrekt, og så viste de os bare papirerne, der sagde, at der var taget prøver, og at der var 0,0 asbestfibre, siger Laurits.

Det stolede tømrerne ikke på, så hele tømrersjakket stoppede arbejdet. Ifølge paragraf 17 i Normen må man stoppe arbejdet, hvis der opstår risiko for sikkerhed og sundhed.

Det endte med, at der blev taget nye prøver, og arbejdsmiljørepræsentanten gik sammen med Laurits og Rikki rundt og udpegede, hvor de nye prøver skulle tages. 8 ud af 10 prøver viste, at der var asbest.

- Flere af de steder, vi udpegede, behøvede han slet ikke at tage prøver, fordi, som han sagde: ”Her er helt sikkert asbest”, fortæller Laurits og siger videre:

- Ham, der havde taget prøverne, var fra samme firma, som stod for saneringen – og det var altså en bygning, der var meldt fri for asbest. Det burde aldrig kunne foregå, at samme firma både sanerer og bagefter tjekker sit eget arbejde.

ST-brancheklubben sætter fokus på asbest

Upopulært at påpege en farlig fejl
Da tømrerne næste dag mødte på arbejde, var der blevet taget nye prøveresultater. På det tidspunkt havde byggelederen set sig så sur på Rikki og Laurits, at de måtte vente udenfor, mens resten af sjakket fik information om de nye prøveresultater.

- Det er ærgerligt at man skal have at vide at man er besværlig, når man faktisk påpeger, at de har lavet en virkelig alvorlig fejl, der kan være livsfarlig for os og vores kolleger, siger Laurits.

Sjakket fik den besked, at hele bygningen nu var saneret og klar til at arbejde i. Men det stolede Laurits og Rikki ikke på.

- Det var jo en boligblok på fire etager med stillads hele vejen rundt. De fire mand, der stod for saneringen kunne umuligt have nået det på en enkelt dag, siger Laurits.

- Desværre var resten af sjakket ikke af den overbevisning, så mig og min makker måtte finde nyt arbejde, siger han. 

Artiklen har været bragt i Fagligt Fokus nr. 6 2019 - brancheindstikket for snedkere og tømrere


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt