Nyheder
OK23: Byggegruppen i BJMF anbefaler et nej til byggeforliget Kravene, vi rejste frem mod OK23, sammenholdt med det forhandlingsresultat der foreligger, stemmer på ingen måde overens. Vores konklusion er at anbefale medlemmerne at stemme nej, siger BJMFs Byggegruppe i en udtalelse

3F har indgået et overenskomstforlig på byggeområdet. Vi har i 3F BJMFs byggegruppe forholdt os til forhandlingsresultatet.

Vores konklusion er at anbefale medlemmerne at stemme nej, blandt andet på baggrund af følgende:

I opstartsfasen til OK23 har Byggegruppen i BJMF været igennem en lang og grundig proces, hvor vi sammen har udtaget og prioriteret medlemmernes krav. Vi har i fællesskab forventningsafstemt, vi har mobiliseret og vi har aktiveret hinanden i et omfang uden sidestykke.

I samarbejde kom vi frem til tre overordnede hovedkrav i BJMF:

  • Hæv bunden og bevar reallønnen
  • Stop social dumping
  • Sænk arbejdstiden

Optakten til OK23 har hele vejen været på et bagtæppe, hvor arbejdsgiverne har jamret og klynket over inflation, stigende materialepriser og en potentiel recession i kikkerten.

Selvom det i den brede offentlighed og af hovedforhandlerne er blevet kaldt de sværeste forhandlinger nogensinde, er sandheden, at vi aldrig har stået i en mere gunstig forhandlingsposition som arbejdstagere.

Det er vores opfattelse, at arbejdsgiverne aldrig har haft så enorme overskud og det har i den grad sprunget skalaen for hvad arbejdstagerne har kunnet tillade sig at have af forventninger til vedr. forhandlingsresultatet.

Regeringens overgreb på den danske model, hvor de afskaffer Store bededag gennem lovgivning og dermed tvinger en forøgelse af arbejdstiden ned i halsen på arbejdstagerne, er utilgiveligt.

Dette har ligeledes været medvirkende til en forventning om, at vores realløn, købekraft og frihed skulle tilbageerobres under disse forhandlinger.

Arbejdstagerne er sjældent set mere mobiliserede og klar til at kæmpe for vores krav.

Vi anerkender at forhandlingsresultatet indeholder positive elementer. Blandt andet er der en række protokollater om uddannelse og opkvalificering, som vi forventer vil give et nødvendigt løft af kollegaernes kvalifikationer.

Forbedringer for vores tillidsrepræsentanter og kollegaernes muligheder for at vælge tillidsrepræsentanter i arbejdstiden, er ligeledes positivt.

Vi anerkender også, at bestemmelserne om et boligtillæg i minimum fire måneder til nyansatte kollegaer som ikke er bosiddende i Danmark, er en forbedring.

Det blev dog ikke til en indfrielse af vores krav om et reelt kædeansvar, eller et generelt løft af lønnen i bunden. Derfor har vi svært ved at forestille os, at ”nybruddet” løser byggebranchens udfordringer med social dumping generelt.

Kravene, vi rejste frem mod OK23, sammenholdt med det forhandlingsresultat der foreligger, stemmer på ingen måde overens.

Vi mener fortsat, at den såkaldt ”sværeste” overenskomstforhandling i nyere tid, i virkeligheden var den stærkeste forhandlingsposition arbejdstagerne har haft, i nyere tid. Derfor er resultatet, på trods af få tidsler, slet ikke er tilstrækkeligt eller godt nok.

Derfor skal der fra BJMFs byggegruppebestyrelse, lyde en klar opfordring til medlemmerne om, at de ved denne overenskomstforhandling, stemmer NEJ til forhandlingsresultatet.

Således vedtaget på BJMFs byggegruppe bestyrelsesmøde den 20.marts 2023

Download udtalelsen fra byggegruppen (pdf)

Læs også anbefalingerne fra:

Filer Byggegruppen i BJMF anbefaler et NEJ til OK23 74,9 KB PDF Hent dokument Byggeriets overenskomster protokollater 2023 1,61 MB PDF Hent dokument

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt