Nyheder
Faglig protest: Nej til EUs mindsteløn - En glidebane, der fastholder folk i fattigdom og undergraver den faglige organisering, lød det fra demonstration mandag den 7. marts

Om de faktisk kunne høre det på EU-kontoret i Gothersgade i København, da fagforeningerne i samledes til protest mod forslaget om en EU-mindsteløn får stå hen. Men der blev talt med STORE bogstaver lige rundt om hjørnet derfra på Nørre Voldgade, hvor der var demonstration på Nørre Voldgade i København under parolen ’Nej til EU-mindsteløn - forsvar den danske model’ mandag den 7. marts.

Det var fagforeningerne i FH Hovedstaden og Byggefagenes Samvirke, der var samlet for at lufte både kritik og de røde faner imod forslaget om en mindsteløn i Europa fastsat gennem politiske forhandlinger.

- Vores arbejdsmarked er bygget op gennem 150 år. Det kalder vi ’den danske model’. Den sikrer, at løn- og arbejdsforhold aftales mellem os og arbejdsgiverne. Det er en kerneværdi. Det er vores redskab og garanti for ordnede forhold, sagde formand for Byggefagenes Samvirke, Henrik Juul Rasmussen, til de fremmødte.

Fordømmelse af Putin-krigen
Selv om emnet fra EU og mindsteløn, gik Putins overfald på Ukraine ikke upåtalt hen. Henrik Juul Rasmussen sagde blandt andet:

- Vi skal fordømme Putins krig med blokader, stoppe al handel og båndlægge alle de resurser, vi kan. Krig skaber flygtninge. Det gjaldt også flygtningene fra Syrien, da borgerkrigen tilbage i 2015 sendte uskyldige mennesker på samme flugt, som vi desværre ser det ske i dag i Ukraine.

Henrik Juul Rasmussen forklarede, at Byggefagenes Samvirke dengang foreslog, at der blev lavet en hurtig afklaring af folks byggefaglige kvalifikationer. På den måde ville de hurtigt kunne bidrag til både egen udvikling og det danske samfund.

- Det vandt ikke gehør dengang under den borgerlige Lars Løkke-regering. Det lod folk i stikken i uvished og lediggang. Det var ikke bare en skam, det var skammeligt, sagde Henrik Juul Rasmussen.

EU-domstolen afgør i sidste ende
EU-parlamentsmedlemmerne Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten og Marianne Vind fra Socialdemokratiet sagde i deres taler, at i de lande, der allerede i dag har en mindsteløn, som er politisk fastsat, kan folk ikke leve af den.

- Hvorfor er det, at man ser strejker i andre lande, hvor de har en mindsteløn? Det er fordi de ikke kan få deres regeringen til at skrue op for den, fremhævede Marianne Vind.

Og Nikolaj Villumsen sagde, at mindstelønsforslaget er ’guf for Krifa og andre gule nasserøve’. Han tilføjede at forslaget vil lægge den danske model i hænderne på EU-domstolen.

- Det er en domstol, som gang på gang har sat hensynet til virksomhedernes profit over de faglige rettigheder.

Fastholde folk i fattigdom
Vedtages forslaget, vil det ikke bare være i andre lande, at ’arbejdende fattige’ findes i stor målestok, sagde Caja Bruhn fra 3F København. Det vil også blive mange gange værre i Danmark, hvor der vil blive massiv løn- og social dumping.

- Det er jo tankevækkende, at 80 procent af nye job i Europa er ’atypiske ansættelser’. En EU-mindsteløn vil presse lønnen under de enkelte landes niveau og fastholde folk i fattigdom, sagde hun.

Glidebane
Per Olsen fra hovedstadens fagbevægelse luftede sine bange anelser om, hvad forslaget kan føre til. Det gav ham bange anelser om en glidebane også på andre om af det danske arbejdsmarked.

- En mindsteløn lyder måske som et solidarisk projekt, hvor vi holder hånden under forarmede lønmodtagere ude i Europa. Men intet kunne være mere forkert, sagde Per Olsen og tilføjede, at der er en række undtagelser om omgåelse af forslaget, og at det vil få organisationsgrad til at styrtdykke og undergrave 150 års fagligt arbejde.

Danske FH har råbt ganske højt i denne sag, også til europæiske LO. Og har også måttet tage en masse tæsk derfra.

- Desværre har de ikke lyttet til de danske og svenske stemmer, og det er vi noget anstrengte over, sagde Per Olsen, som opfordrede til ikke at stoppe kampen mod forslaget, heller ikke selv om der er et flertal i EU-system for øjeblikket.Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt