Nyheder
Dyrt at fyre tillidsmand: 300.000 kr. Fagforeningen oplever flere sager med afskedigelse af tillidsvalgte.

Det skal være dyrt at sparke en tillidsvalgt ud. Og det er dyrt.

Det har blandt andre Strukton Rail A/S måttet sande. Virksomheden har betalt en godtgørelse på 300.000 kroner til en fyret tillidsrepræsentant.

- Det er i den høje ende, når vi taler om godtgørelse til afskedigede tillidsfolk i byggebranchen. Når der skal sættes størrelse på godtgørelsen i forbindelse med uretmæssig opsigelse af tillidsfolk, så tages der hensyn til forhold som anciennitet i virksomhed og længden af tillidsforholdet. I modsætning til inden for industrien er der jo i byggebranchen sjældent tale om meget lange ansættelsesforhold, siger Jonas Andersen, faglig sekretær i BJMF, der har kørt mange sager af denne type sager.

I den pågældende sag var der tale om en tillidsmand, der var ansat på funktionærlignende vilkår og desuden var en del af firmaets samarbejdsudvalg og havde været ansat i seks år.

Truet med tæsk
Byggegruppen i BJMF har inden for det seneste halve år haft yderligere et par sager, hvor store entreprenørvirksomheder har måttet ned i de dybe lommer for at fyre tillidsfolk.

En tillidsmand hos Züblin A/S blev sparket ud uden varsel, da han gav udtryk for et ønske om at komme et konstant og massivt overarbejde til livs. Han blev efterfølgende af en virksomhedsrepræsentant og under overværelse af flere vidner truet med tæsk.

Tillidsrepræsentanten fik ved den efterfølgende mægling mellem Dansk Byggeri og BJMF en godtgørelse på 120.000 kroner. Han havde været tillidsmand i tre måneder, da han blev fyret.

I den pågældende sag fik Züblin A/S samtidig en bod på 30.000 kroner for brud på overenskomstens arbejdstidsbestemmelser. Tillidsmanden havde med andre ord belæg for sin kritik.

Manglende respekt
August Malthe Hentze blev i maj efter godt to måneder som arbejdsmiljørepræsentant i EMCH fyret uden varsel og begrundelse. Virksomheden afskedigede to af 16 medarbejdere i et betonsjak.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det var mit arbejde som arbejdsmiljømand og at jeg havde påpeget nogle ting, som ikke var i orden, der fik dem til at fyre mig. Det skulle jo ikke være sådan, at man ryger ud, fordi man påpeger sikkerhedsmæssige forhold. Jeg er trist over det, og jeg vil nok tænke mig om en anden gang, inden jeg lader mig vælge til et tillidshverv. Det er ærgerligt, at det skal have sådanne konsekvenser, siger han.

Han fik ved det efterfølgende mæglingsmøde tilkendt 90.000 kroner i godtgørelse.

Jonas Andersen oplever en stigning i antallet af afskedigelser af tillidsvalgte og er ærgerlig over, at visse virksomheder ikke har mere respekt for tillidsmandssystemet.

- Jeg tror, at der er virksomheder som glemmer, at tillidsmanden også er virksomhedens direkte forbindelse til folkene og at et velfungerende tillidsmandssystem også er en fordel for arbejdsgiversiden. Man løser sjældent problemerne ved at sparke talspersonen ud, lyder hans vurdering.

Artiklen har været bragt i Fagligt Fokus nr. 4 2020 branchesiderne  indstikket for struktør & beton, brolægning, tagpap, isolering.Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt