Nyheder
Endnu et hak i tuden til BT Først kritiserede Pressenævnet ,og nu har Københavns Byret dømt formiddagsavisen for ærekrænkende artikel om medlem af BJMF Louis M. Jacobsen.

Københavns Byret har den 30. juni 2020 idømt journalist Andreas Karker og ansvarshavende redaktør Michael Dyrby hver ti dagbøder á 1.000 kr. eller ti dage i fængsel for at bringe urigtige oplysninger i B.T. om medlem af BJMF, Louis M. Jacobsen.

- Jeg synes, det er en retfærdig dom. Det vigtigste for mig har været at få rettens ord for, at det, B.T. gjorde, var forkert, siger Louis M. Jacobsen.

- Det er jo indlysende at vi har begået en fejl, som vi har undskyldt for. Jeg synes at retssagen var overflødig, men det er fair nok at tabe, siger journalist Andreas Karker i en kommentar til dommen.

Ukorrekte oplysninger
Sidste år i maj løb pennen lidt for hurtigt for den ellers garvede B.T.-journalist Andreas Karker, da han i en artikel om 1. maj i Fælledparken skrev:

”En person blev arresteret, da han forsøgte at komme op på scenen under Mette Frederiksens tale. Han er ifølge B.T.’s oplysninger bestyrelsesmedlem i Murersvendens brancheklub og folketingskandidat for Enhedslisten.”

Der er kun én person i hele landet, der matcher ovenstående oplysninger, og det er Louis M. Jacobsen. Men han forsøgte ikke at komme op på scenen og han blev ikke anholdt.

Læs hele artiklen i B.T.

God presseskik tilsidesat
Artiklen byggede ikke på Karkers egne iagttagelser, men på oplysninger han fik af en kilde samt fra formand for DSU, Frederik Vad Nielsen, der havde dem fra nogle medlemmer af DSU, fremgik det af retsmødet, der blev afholdt den 16. juni 2020.

På trods af, at artiklen gengav oplysninger fra tredjehåndskilder, valgte Andreas Karker ikke at tage kontakt til hverken Louis M. Jacobsen, politiet, Enhedslisten eller BJMF for at få verificeret oplysningerne, sådan som god presseskik ellers foreskriver.

Historien røg på B.T.s netavis, der har omkring to millioner læsere, og i den trykte udgave, der har 76.000 læsere. Louis M. Jacobsen kontaktede B.T., der lavede en rettelse til netudgaven, mens papiravisen allerede var på vej ud i landet.

Kritik fra Pressenævnet
Louis M. Jacobsen og fagforeningen var ikke tilfreds med rettelsen og besluttede at forelægge sagen i Pressenævnet.
Den 10. september 2019 fik B.T. det første hak i tuden:

Pressenævnet finder, at oplysningen om, at [Klager], som i artiklen er identificerbar gennem de bragte oplysninger om hans tillidshverv, skulle være blevet anholdt i forbindelse med det omtalte politiske arrangement, kan være krænkende, skadelig og virke agtelsesforringende for ham.”, hedder det i Pressenævnets kritik.

B.T. blev pålagt at offentliggøre Pressenævnets kendelse i avisen.

Læs Pressenævnets kendelse nederst i artiklen. 

Kendelsen gav Louis M. Jacobsen og BJMF rygstød til at forfølge sagen videre i Københavns Byret for ærekrænkelse. Der blev afholdt retsmøde den 16. juni 2020. Foruden Louis M. Jacobsen gav journalist Andreas Karker, formand for DSU Frederik Vad Nielsen, samt to pressefotografer forklaringer i sagen.

Karkers forklaringer
Byretssagen havde to punkter. Dels at teksten om at en person var blevet anholdt ikke var sandt. Dels at artiklens oplysninger gjorde det muligt at identificere personen og dermed ærekrænke ham.

I retten forklarede Andreas Karker, at han ikke havde tjekket de oplysninger, han havde fået af sin kilde fordi han stolede på den pågældende kilde. Han tænkte, at han burde ringe til Louis Möhring Jacobsen for at få bekræftet oplysningen, men han tænkte, at Louis Möhring Jacobsen var blevet anholdt og derfor ikke kunne svare på et opkald.

Han har tidligere år ringet til fagforeninger den 1. maj om aftenen, men uden held. Han blev dengang mødt af en telefonsvarer, der oplyste, at der ikke ville kunne blive besvaret opkald før flere dage efter. Han tænker, at det var fordi, at alle i fagforeningerne var ude at drikke øl. 

Thi kendes for ret
Dommen siger: Det er ubestridt, at oplysningen i den pågældende artikel om, at ”en person blev arresteret, da han forsøgte at komme op på scenen under Mette Frederiksens tale” ikke var korrekt. Det er endvidere ubestridt, at det ud fra oplysningerne i artiklen var muligt at identificere Louis Möhring Jacobsen som den person, der ifølge artiklen skulle være blevet arresteret.

Michael Dyrby ansvarshavende redaktør og journalist Andreas Karker hver straffes med 10 dagbøder á 1.000 kr. Forvandlingsstraffen er fængsel i 10 dage. Samt betale sagens omkostninger.

Filer Københavns Byrets dom mod B.T. 30. juni 2020 313 KB PDF Hent dokument Pressenævnets kendelse mod B.T. 10. september 2019 359 KB PDF Hent dokument

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt