Nyheder
Entreprenør og fagforening samarbejder mod social dumping
<p>På byggepladsen Mineralvandsfabrikken i Carlsberg Byen har totalentreprenøren Hoffmann A/S og fagforeningen 3F BJMF valgt at lægge hovedvægten på at oplyse de udenlandske arbejdere om deres rettigheder og muligheder i Danmark. </p>

I den offentlige debat om hvilke værktøjer, der kan sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold for de mange tusinder af udenlandske arbejdere, der knokler i Danmark, er det oftest kontrol-værktøjerne, som for eksempel ID-kort der bliver fremhævet.

Der ikke noget galt med øget kontrol, men det er på høje tid, at vi også bruger tid og penge på at informere de udenlandske kollegerne om deres rettigheder og dermed inddrager dem i kampen for deres egne løn og arbejdsforhold”, siger siger Jakob Mathiassen, faglig sekretær i BJMF med ansvar for Carlsberg Byens byggepladser, om samarbejdet med Hoffmann og informationsmøderne.

Og det er netop hvad der sker på byggepladsen Mineralvandsfabrikken i Carlsberg Byen, hvor totalentreprenøren Hoffmann A/S og fagforeningen 3F BJMF har valgt at lægge hovedvægten på at oplyse de udenlandske arbejdere om deres rettigheder og muligheder i Danmark.

Hoffmann hjælper med at afholde infomøde
Informationen gør de udenlandske arbejdere i stand til at deltage i arbejdet for at sikre deres egne løn og arbejdsforhold. Samarbejdet er iværksat for at forebygge grov udnyttelse og underbetaling af udenlandsk arbejdskraft under byggeriet.

Den vigtigste del af dette samarbejde er et informationsmøde, hvor fagforeningen orienterer de udenlandske arbejdere om det danske samfund og deres rettigheder.

Hoffmann hjælper fagforeningen med at sikre at alle de udenlandske kollegaer på byggepladsen deltager i mødet. Det bliver afholdt i arbejdstiden uden at ledelsen er til stede, så de udenlandske kollegaer kan tale frit om eventuelle problemer.

- Glade for en ansvarsbevidst entreprenør
Hvis fagforeningen opdager eventuelle problemer, så samarbejder totalentreprenøren, bygherren og fagforeningen om at løse problemerne lokalt, og helst i samarbejde med de udenlandske kollegaer.

Samarbejdet har fungeret på Hoffmanns byggeplads siden 4. februar 2019. Både fagforeningen og entreprenørselskabet har gjort sig værdifulde erfaringer med informationsmøderne og hvor omfattende problemerne med social dumping er i byggebranchen i dag.

De udenlandske kollegaer har som regel et akut underskud af viden om det samfund, de lever og arbejder i. De kender hverken de danske love eller de danske overenskomster.”

Fagbevægelsen står lidt alene, med det gigantiske arbejde det er at oplyse de mange tusinder af udenlandske kolleger i den københavnske byggebranche, og netop derfor er vi ekstra glade når et ansvarsbevidst entreprenørselskab sikrer, at vi kan informere dem ude på byggepladsen” , siger Jakob Mathiassen.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt