Nyheder
Social dumping Faglig protest ved Storstrømsbroen Den 18. februar mødte fagligt aktive fra byggefagene - murere, tømrere, stilladsarbejdere, men også jernbanearbejderne og flere andre brancher op foran Storstrømsbroen for at vise solidaritet med de udenlandske kolleger, der bygger broen.

Solidariteten drejer sig bl.a. om de to arbejdere, der blev fyret umiddelbart efter at de stillede op som tillidsrepræsentanter. Lige nu kører sagen i Arbejdsretten.

Samtidig er det over længere tid blevet dokumenteret, at der er store problemer med sikkerheden på byggeriet. Arbejdstilsynet har givet over 100 påbud om farligt arbejdsmiljø siden byggeriet gik i gang, og byggeriet er flere gange med anmeldt for at have livsfarlige forhold.

Dertil kommer at lønningerne ligger langt under, hvad en lokal bygningsarbejder normalt tjener i Danmark.

- Vi møder først og fremmest op for at få kontakt med vores udenlandske kolleger her på byggeriet. De skal vide, at de ikke står alene, og at der er et stærkt fællesskab i fagforeningerne, der står bag dem. Her i Danmark har man ret til at stå i fagforening – uanset hvad ens arbejdsgiver mener om den sag, fortæller Brian Rünitz, der selv arbejder som tømrer, er tillidsmand og fagligt aktiv.

- Men vi kommer også for at vise virksomhederne og politikerne, at vi ikke vil finde os i løndumping og livsfarligt arbejdsmiljø på endnu et offentligt finansieret byggeri.

- Når der foregår den slags horrible arbejdsforhold, så er det et angreb på os alle sammen. Uanset hvilket sprog kollegerne taler. I virkeligheden er det jo absurd at vi skal stå her igen, foran et offentligt finansieret byggeprojekt, som foregår under kummerlige arbejdsvilkår.

- Pilen peger både mod de virksomheder, der står for byggeriet, og de politikere, der endnu en gang vælger prisen som det vigtigste parameter, når de beslutter, hvem der skal stå for entreprisen af et så stort anlægsprojekt, siger Brian Rünitz.

Oprindeligt var der store forventninger til, at byggeriet af Storstrømsbroen ville skabe en masse lokale arbejdspladser med gode arbejdsvilkår. Desværre er det endt med at de fleste ansatte er udenlandske kolleger, der bliver betalt langt mindre end en dansk bygningsarbejder, og under arbejdsvilkår som er dybt kritisable.

Man har set de samme problemer på metrobyggeriet og letbanen, og mange andre bygge- og anlægsprojekter, hvor man primært bruger udenlandske entreprenører. Men de fremmødte kolleger vil slå fast, at det aldrig må blive acceptabelt.

- Vi vil blive ved med at slås mod det her. Det er efterhånden hverdag i byggebranchen at vi ser udenlandske kolleger blive udnyttet. Det vil vi aldrig finde os i, siger Brian Rünitz, der har taget initiativ til manifestationen sammen med flere faglige klubber - primært fra byggefagene.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt