Nyheder
Første skridt til generationsskifte <p>Der har været skiftedag i Tagpaparbejdernes Brancheklub i København</p>

De københavnske tagdækkere har taget et første skridt til et generationsskifte. 45-årige Rune Thor Nielsen har afløst 64-årige Helge Hansen som formand for Tagpaparbejdernes Brancheklub.

Det er Helge Hansen, der har taget initiativ til at igangsætte generationsskiftet. Ikke fordi han har tænkt sig at stoppe som faglig sekretær i BJMF hverken i dag eller i morgen men for at formalia er i orden og at en ny topfigur for tagdækkerne kan køres på plads uden hast og jag.

- Det er uhyre vigtigt, at vi på kontoret i fagforeningen har en person med baggrund i tagdækkerbranchen. Vi deler på de længste stræk overenskomst med andre i fagforeningen, men det kræver indsigt i faget at kunne servicere medlemmerne, siger Helge Hansen.

- Vi har cirka 210 medlemmer i brancheklubben, men langt de fleste bor udenfor København. De er medlemmer her, fordi vi er i stand til at servicere dem. Det skal vi kunne blive ved med, siger han.

Han blev i 2005 den sidste formand for Tagpaparbejdernes Fagforening, inden den og seks andre fagforeninger 1. januar 2006 alle lukkede og i stedet skabte Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, BJMF. Siden har han været formand for brancheklubben for tagdækkere.

Han når pensionsalderen om tre år. Hvornår han stopper, ved han ikke, men det bliver nok ”et sted mellem et og tre år fra nu”.

Uden sikkerhedsnet
Der er altså stadig masser af tid til at overdrage viden og hjælpe med at skabe netværk.

Rune Thor Nielsen har været ansat i fagforeningen i fire år, hvor hovedfokus har været opsøgende arbejde overfor udenlandsk arbejdskraft, der ofte arbejder på alt andet end overenskomstmæssige forhold.

Og den slags arbejdsforhold kender Rune Thor Nielsen bedre end mange. Han arbejdede nemlig i mange år som bygningsarbejder på Christiania uden overenskomst og sikkerhedsnet, inden han gennemførte tagdækkeruddannelsen som voksenlærling og fik svendebrev i 2014.

Som en af sine spidskompetencer nævner Rune Thor Nielsen selv evnen til at snakke med alle mennesker, en helt uvurderlig egenskab hvis man skal have skabt et fortrolighedsforhold til udenlandske arbejdere, der er skeptiske over for fagforeningerne.

- Det kan godt være, at de ikke bliver medlemmer hverken efter første eller andet besøg, men jeg synes, jeg i de fleste tilfælde har fået skabt en god kontakt og fået opbygget en tillid, som har kunnet bruges når vi har skullet afdække, hvordan de bliver snydt i forhold til overenskomsten, siger han.

Slutter aldrig
Feltarbejdet har givet resultater i form af flere udenlandske medlemmer og vundne sager, hvor de udenlandske medlemmer har fået solid efterbetaling.
Arbejdet med udenlandsk arbejdskraft slutter imidlertid aldrig.

Rune Thor Nielsen vurderer, at de fleste polske tagdækkere i dag i højere grad søger hjælp i fagforeningen og i øvrigt efterhånden har så gode lønforhold i Polen, at de ikke lader sig spise af med sulteløn i Danmark.

Derfor har arbejdsgiverne kastet deres interesse over især rumænere og bulgarere, der desværre er villige til at arbejde på vilkår langt under dansk standard.

Rune Thor Nielsen erkender, at han har meget at lære. Men én ting har han allerede bevist han kan: Han kan bistå positivt ved forhandlinger under usædvanlige vilkår.

I samarbejde med tidligere kolleger på Christiania har han bistået med at få skabt overenskomstlignende forhold for et stort sjak bygningsarbejderne på Christiania.

Artiklen har været bragt i Fagligt Fokus nr. 6/2020 på branchesiderne for struktør- og beton, tagdækning, brolægning og isolering.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt