Nyheder
Fyringer afværget Intensiv kontakt mellem fagforening, kolleger og politikere, og en massiv pressedækning fil Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune til at droppe fyring af <span>specialarbejdere og gartnere.

Den 22. juni skulle Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til fyring af mellem 13 og 16 specialarbejder og gartnere i Parker, Kirkegårde og Renhold (PKR). Ledelsen i PKR, der tidligere hed Byens Drift, havde indstillet til udvalget at spare 8-10 millioner på harmonisering af drift og renhold i parker.

Efter intensiv kontakt mellem fagforening, kolleger og politikere, og en massiv pressedækning besluttede udvalget at droppe fyringerne og i stedet hæve det fremadrettede ensartede serviceniveau i byen.

Rapport uden bund i virkeligeheden
Konsekvenserne af Konsulentfirmaet EY’s gennemgang af Teknik- og Miljøforvaltningens økonomi fra sidste år rammer stadig kollegerne i forvaltningen.

I juni modtog PKR endnu en rapport med ”kvalificering af potentialer” fra EY, der tidligere hed Ernest and Young. I rapporten, som PKR havde bestilt, havde EY regnet sig frem til, at der kunne spares 8-10 millioner på harmonisering af drift og renhold i parker. Den besparelse indstillede PKR til udvalget at de skulle vedtage. Besparelsen ville føre til fyring af mellem 13 og 16 kolleger.

”Vi synes forvaltningen var overmodige, da de rakte de her besparelser til politikerne. Forvaltningen påstod, at der kunne spares uden, det gik ud over kvaliteten, men det var der ikke dokumentation for” siger Fællestillidsrepræsentant for 3F i Indre, Rasmus Bredde.

”EY tager en lang række forbehold i deres rapport og deres beregninger var baseret på antagelser uden bund i virkeligheden”.

Vision grøn og ren by
Da det stod klart, at PKR indstillede til udvalget at de skulle vedtage besparelserne, gik BJMF og tillidsfolkene i gang med forberedelserne.

”I sidste ende var det jo politikerne, der skulle tage stilling til om besparelserne skulle føres ud i livet og dem ville vi selvfølgelig påvirke. Vi møder ofte Københavns borgere, når vi går og arbejder. Det er vores klare opfattelse, at de ønsker en renere og grønnere by, og det er jo også hvad Borgerrepræsentationen har vedtaget”, siger Rasmus Bredde.

Han henviser til visionen ”Fællesskab København”, hvor politikerne sætter mål op for byen. De har blandt andet vedtaget at to tredjedele af borgerne skal opfatte København som en ren by i 2025, og at 75 procent af borgerne skal opleve København som en grøn by i 2025. Desværre går det den forkerte vej med begge mål.

Drop besparelserne og vær ambitiøse
Både fagforeningen, tillidsfolkene og kolleger fra hele byen tog kontakt til politikerne i udvalget og opfordrede dem til at droppe besparelserne.

”Vi sagde til politikerne i Teknik- og Miljøudvalget at de skulle være ambitiøse på byens vegne og undlade at trække penge ud af et område, hvor der brug for dem, og hvor borgerne kan se en forskel.”

”Vi undlod heller ikke at gøre dem opmærksomme på de usikkerheder i beregningerne som både EY og forvaltningen stod ved”.

Tillidsrepræsentanterne sendte et officielt bilag til udvalget, hvor de uddybede deres holdninger.

Handling gi’r forvandling
Også pressen havde fået nys om besparelsesforslaget. Det gav en massiv pressedækning i lokale og landsdækkende medier.

”Vi oplevede en markant opbakning fra borgerne i København og fra en række grønne organisationer. Jeg talte med en som havde hørt om besparelsesforslaget fra familien i Jylland. Der var ingen der synes besparelserne var en god ide”.

Da politikerne mødtes til udvalgsmøde 22. juni, var lysten til at spare til at overse. Faktisk besluttede et enigt udvalg at droppe besparelserne og i stedet hæve det fremadrettede ensartede serviceniveau i byen.

”Vi er selvfølgelig meget glade for at der ikke skal fyres kolleger i den her omgang. Uden vores indblanding var politikerne nok ikke kommet til den samme konklusion, men som man siger: handling gi’r forvandling”.

Artiklen har været bragt i Fagligt Fokus nr. 4 2020 - branchesiderne for specialarbejderne.

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt