Nyheder
Historien om et maleri Den 20. august fik fagforeningen foræret maleri, der er fuld af historier.

Ved et mindre arrangement i fagforeningen den 20. august fik BJMF overrakt et maleri af kunstneren selv. Og tilstede var også en af personerne på billedet. Begge fortalte historier om maleriet.

For 49 år siden malede kunstneren Jørgen Tang Holbek et billede af tre mænd ved et bord. Jørgen Tang Holbek satte det noget medtagede billede i stand, (det havde nemlig hængt  bl.a. bag billardbordet på værtshuset Skipper Klement med en del huller i lærredet til følge), og forære det til BJMF. 

Klassedomstol
Manden i midten af maleriet er murersvend Anton Nielsen, som ved overrækkelsen af billedet fortalte historien bag det afholdte pressemøde:

En dag for 49 år sad Anton Nielsen i fagforeningen sammen med to andre murersvende, der ligesom han var arbejdsløse. De var, ligesom store dele af resten af de fagligt aktive,  meget trætte af Arbejdsrettens hårde domme mod bl.a. strejkende Nilfiskarbejdere.

Det var blevet diskuteret i Formandsinitiativet, der var en sammenslutning af aktive fagforeningsformænd i København, der besluttede at bekæmpe Arbejdsretten med alle til rådighedstående midler, fordi det var og fortsat er en klassedomstol, sagde Anton Nielsen. 

Som sagt så gjort
Men for at det hele ikke skulle ende i ord, mente den daværende murerformand, H.C. Andresen, at de tre arbejdsløse murere skulle mure Arbejdsretten til.
Han sagde:
” I tre kunne passende køre ned i nat og mure den port til og så sætter vi et skilt på, hvor der står: Lukket af Københavnske murersvende.

De tre unge murersvende gik i gang med at mure klokken tre om natten, mens hele byen sov. Men så kom der nogle panserbasser forbi, og spurgte hvad de lavede. De svarede:
Vi laver vores arbejde. Det er fordi Arbejdsretten er lukket midlertidigt. Det kan I vel nok forstå.
Det kunne de nu ikke helt ,og de tre murere besluttede at pakke sammen, mens de endnu kunne nå væk.

Forbryderne må stå frem
Næste morgen i radioavisen kom meddelelsen om at Arbejdsretten var muret til, men at politiet ikke vidste hvem forbryderne var. Så fik fagforeningsformand HC igen en god idé:
Vi holder sgu et pressemøde. De tre forbrydere skal stå frem.”

Pressemødet blev afholdt, men det førte ikke til at politiet rejste sigtelser eller andet overfor de tre aktionerende eller deres fagforening. Til gengæld kom der et maleri ud af det. Jørgen Tang Holbek fortalte bl.a. at han har måttet digte lidt, fordi forlægget var sort/hvid avisfoto fra pressemødet.

Midt på bordet på maleriet ligger en pakke grøn cecil, som måske også en fortolkning, men den islandske sweater, som Anton har på ,er ikke opdigtet. Det bekræftede Antons kone, der i årevis lappede den, indtil den ikke kunne mere. 


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt