Nyheder
Jagten på Jagtvej 111 Efter en længere tids jagt på en overenskomst på Jagtvej 111, lykkedes det for Byggefagenes en formiddag i januar.

Dyne-Larsen som investor
På Jagtvej 111 bliver der bygget 46 luksushybler i en tidligere fabrik. Det er litauere, ansat i Bygnings Renoverings Service ApS, der har stået for at mure, male, tømrer mv. Men firmaet har ikke haft overenskomst.

Igennem længere tid har fagforeningens udekørende haft et godt øje til Jagtvej 111. Allerede i maj måned blev pladsen blokeret, efter at faglig sekretær Rune Thor havde besøgt pladsen.

Han forsøgte at få det dansk-litauiske firma til at tegne overenskomst, og da det ikke lykkedes blev firmaet blokeret. Det har betydet, at ingen medlemmer af 3F må tage arbejde på pladsen.

(Se skema nederst på siden)

Hul i hegnet
I efteråret kom murer Christian Nielsen også forbi pladsen. Han var blevet hyret af Murernes Brancheklub til at køre pladsbesøg i tre måneder. Han forsøgte forgæves at komme ind på pladsen – men blev afvist af en byggeleder.

- Jeg sneg mig rundt i de andre baggårde i nærheden, og opdagede et hul i hegnet. På den måde fik jeg kontakt med nogle danske elektrikere og VVSere, fortæller Christian.

Han talte også lidt med de litauiske håndværkere, men de var ikke meget for at snakke.

Travlhed som i en myretue
I januar bliver Christian ansat af BJMF til følge op på de blokerede virksomheder. Han beslutter at aflægge Jagtvej 111 som fortsat er blokeret, et besøg. Og denne lykkedes det ham at komme ind på.

- Det var som en stor myretue, hvor alle kravlede oven på hinanden. Arbejdet skulle afleveres om mandagen, så der var vildt travlt, fortæller Christian.

Elektrikernes Fagforening i København og Rør og Blik København blev kontaktet samme dag, og sammen aftalte de at mødes på pladsen næste dag. Enten skulle firmaet tegne overenskomst eller også ville elektrikere og VVSere bliver trukket ud af pladsen.

Fagbevægelsens styrke
Hans Melvig fra Elektrikernes Fagforening i København er godt tilfreds med byggefagsaktionen, som han selv deltog i.

- Det lykkedes. Vi kom for at få en overenskomst og det kunne de godt se det fornuftige i. Det var jo det, der var meningen. Nu kommer så det store arbejde med at kontrollere om den bliver overholdt, siger han.

- Det giver stor styrke, når vi kan lave de her ting sammen på tværs af fagforeninger. Vi er jo interesseret i, at alle er dækket af en overenskomst. Når vi går sammen om en sympatikonflikt eller noget andet, viser det fagbevægelsens styrke.

1
Konfliktvarsel

 

2
Konflikt (blokade)

 

3
Sympatikonflikt

Fagforeningen støder på et firma, der ikke har overenskomst.

Fagforeningen anmoder firmaet om at tiltræde en overenskomst.

Når det, efter en periode, står klart, at firmaet ikke vil indgå en OK-aftale, sendes konfliktvarsel.

Hvis firmaet fortsat ikke vil indgå overenskomst, træder blokaden i værk.

Det betyder, at ingen medlemmer af 3F må tage arbejde i firmaet eller levere ydelser til firmet.

Hvis blokaden ikke fører til en aftale, kan LO iværksætte en sympatikonflikt.

Det betyder at LO-faggrupper, kan nægte at udføre arbejde for virksomheden.
Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt