Nyheder
Ukraine. - Vi må skabe fælles sikkerhed med hinanden! Debatmøde i fagforeningen om krigen i Ukraine med Jan Øberg

Freds-og konfliktforsker Jan Øberg talte på et velbesøgt møde i BJMFs fælles pensionistklub tirsdag den 18. oktober, som var støttet af Veluxfonden.

Anledningen var krigen om Ukraine, som påvirker BJMFs medlemmer på mange måder, bl.a. energipriser, inflation, mangelvarer, og ifølge Jan Øberg er løsningen af denne konflikt helt afgørende for alle mennesker.

”Det vigtigste spørgsmål for menneskeheden er ikke klimaet, menneskerettigheder, om der findes autoritære styrer rundt omkring… det er, om vi overlever de nærmeste år uden at blæse kloden i luften”, sagde han.

Brudte løfter
Jan Øberg indledte med de historiske omstændigheder for krigen og hvilke interesser de konfliktende parter har i den krig, som han kalder en stedfortræderkrig mellem Nato/USA og Rusland.

De løfter, som Rusland fik af Nato, USA, da Sovjetunionen brød sammen, er blevet brudt gentagne gange. Løfterne var, at Nato ikke ville ekspandere så meget som en tomme mod øst, hvis Østtyskland blev forenet med Vesttyskland og derved medlem af Nato.

Realiteterne er, at 10 af de tidligere Warszawapagt-lande i dag er medlem af Nato og der har været en klargøring af Ukraine til at blive det næste medlem.

”Danmark har ingen selvstændig udenrigspolitik”
Jan Øberg mener, at Nato skulle være nedlagt, da Sovjetunionen og den daværende Warszawapagt brød sammen. I stedet kunne man have skabt noget nyt i fællesskab igennem blandt andet FN.

Han lægger klart skylden på den igangværende krig på Nato og vesten som kunne have forhindret denne konflikt ved at opfylde Minsk-aftalen.

Han understregede, at han tager direkte afstand for Ruslands invasion af Ukraine - som han godt kan forklare - men som strider imod alle konventioner.

Med hensyn til dansk udenrigspolitik, mente han ikke, er der var nogen udenrigspolitik i Danmark. Vores udenrigspolitik består i at lytte og adlyde Washington og Bruxelles.

Freden kan ikke skabes med flere våben
Skal der skabes fred i denne, som i andre konflikter, sker det ikke ved at opruste, tværtimod. Freden kan kun skabes, ved at stoppe krigshandlingerne og forhandle indtil, at alle partnerne kan se sig selv i løsningen.

Læs meget mere:
https://arbejderen.dk/udland/fredsforsker-alt-kan-blive-bedre-naar-usas-imperium-er-faldet-og-det-sker-snart/#gsc.tab=0

https://www.facebook.com/janoberg.se


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt