Nyheder
KAB-huset: Udfordring i sten <p>Det almennyttige boligselskab, KAB, er ved at få opført et nyt hovedkontor på Vesterbro. Både beliggenhed, arkitektur og håndværk er værd at se på.</p>

KAB-huset ligger på en tidligere DSB-grund på Enghavevej og har udsigt over baneterrænet ind til hovedbanegården.

Ideen med huset, som Henning Larsens tegnestue har tegnet, er, udover at huse foreningens ca. 400 ansatte, og deres boligorganisationer, at give byen noget igen ved at åbne en grønne tagterrasse og lille park for naboerne.

Kop, løber og runde hjørner
Huset forventes at stå færdig til foråret/sommeren 2021 og lige nu går et murersjak fra Bang Nielsen og skalmurer til den store guldmedalje. Alle sten er halveret og skal stå med koppen i front – altså den korte side af stenen vender ud ad.

Fra ca. anden sals højde er hver anden sten skubbet lidt ind, så der dannes et ternet mønster. Det hele sluttes af med en frise bestående af fem sammensætte sten, der er armeret med jern, der skal være med til at stabilisere huset. Frisen står med løberen (den lange side af stenen) på højkant.

Alle bygningens hjørner er runde, muret i en halvbue omkring betonelementet.

Fra banden til pral
Pladsen bærer præg af coronatiderne. Hele byggeledelsen, på nær en enkelt, er sendt hjem og venter på testsvar. Heldigvis er der ingen i murersjakket, der har symptomer. Og arbejdet fortsætter som vanligt.

I skuret møder vi murerformand, Jan Larsen og et halvt sjak, fordi de af hensyn til corona skal holde forskudte pauser. Jan har ikke lavet andet en skalmur de sidste fire år, men det her er noget for sig.

- Da jeg så det her, bandede jeg først. Udfordringen er, at tolerancen er meget lille – og meget mindre end hvis stenene blev lagt helt normalt, forklarer Jan Larsen.

- Men nu skal jeg til at prale med det. Det er jo ikke hver dag vi får lov til at arbejde med sådan noget her, siger han på vej ud af skuret for at fortsætte arbejdet.

Sjakket, der normalt akkorderer, er på timeløn på denne her opgave, og mener at indtjeningen er ok.

100.000 klippede sten
Mens Jan og hans kolleger er i gang med at isætte sålbænke fra en platform, er den ene murerarbejdsmand, Hans, ved at klippe sten – og der er mange, rigtig mange.

Han står udenfor med en klipper lagt hen over en trillebør. Med et rask tag er stenen delt i to – som var det blød nougat, han skar i. Han stabler de halve sten pænt på små paller, så de er klar til murerne.

- Når bygningen er færdig, har jeg klippet 100.000 sten. Jeg klipper 2500-2600 sten om dagen, fortæller han og siger, at han ikke kan mærke det i hverken skulder eller arm.

- Nogle gange kører jeg også manitou’en for at skifte lidt, siger han og hæver stemmen for at overdøve både radioen, der står ved siden af, og manitou’en der i det samme kommer kørende.

Lagkagestykker
Bag rattet sidder den anden murerarbejdsmand, kaldet Borgmesteren. Han har ikke tid til snak, vinker bare og er væk igen. Uden motorlarmen fra manitou’en kan Jan forklarer, hvordan de laver husets runde hjørner.

På en elektrisk stenskærer, der ikke er i gang i dag, blive stenene både halveret og skåret i vinkel. Jan går hen og henter nogle af stenene, der ligner lagkagestykker.

Han stiller dem op, og viser hvordan de skal lægges for at danne en halvbue eller et rundt hjørne. I det samme kommer murer Morten forbi og hilser på. Han er ret begejstret for at være på pladsen.

- Murerarbejdet buldrer derudaf, så det er godt at lave noget meget anderledes og noget der fedt både håndværksmæssig og udseendemæssigt, siger han og suser videre.

Artiklen har været bragt i Fagligt Fokus nr. 6 2020

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt