Nyheder
Kranførere bundet til vikarbureauer Struktør- og Betonklubben har sat fokus på de klausuler, der gør det mere end svært for kranførere at skifte fra vikarbureau til fast ansættelse. Det burde være forbudt, siger formand for fagforeningens byggegruppe, Carsten Bansholm i klubbens indstik i Fagligt Fokus nr. 4.

Udsigten fra de store tårnkraner kan være formidabel hen over byens tage med det meste af en by eller en pulserende byggeplads under sig. Udsigten til en ny arbejdsgiver kan derimod være mere begrænset.

Mange af de storkøbenhavnske kranførere er i dag vikarer. De er ansat i et vikarbureau, som lejer dem ud til entreprenører i kortere eller længere tid. Jo flere entreprenører, de arbejder for, jo ringere er deres udsigt til at skifte job.

Når entreprenøren indgår en aftale med vikarbureauet, forpligter han sig samtidig til ikke at ansætte den pågældende vikar i op til ét år efter vikaren har været beskæftiget hos den pågældende entreprenør. Gør han det alligevel, skal entreprenøren betale en bod til vikarbureauet. Boden, eller gebyret, kan løbe op i næsten 400.000 kroner.

- Det er jo en klar begrænsning af mulighederne for at få et nyt job. Hvis det ikke er ulovligt, så burde det være det. Det er en skjult støtte til en vikarbranche, som er en snylterbranche, som ikke har sin berettigelse i den ordentlige del af byggebranchen, siger byggegruppeformand i BJMF, Carsten Bansholm.

STOR BOD
Fagforeningen har hørt om eksempler på kranførere, der som ansat i et vikarbureau har været ude hos 8-9 entreprenører i løbet af et år. 

- Det betyder jo reelt, at mulighederne for at få arbejde hos de entreprenører er ikke eksisterende. Det er jo direkte i modstrid med alt hvad man ellers ønsker af fri bevægelighed og fleksibilitet på arbejdsmarkedet, siger Carsten Bansholm.

Landets største udbyder af kranførere er Kranfører Vikaren Aps, som på sin hjemmeside fortæller at have adgang til flere end 75 kranførere. Her gør man ingen hemmelighed af, at lejeren, det vil sige entreprenøren, ikke må fastansætte eller på anden måde beskæftige vikaren i en periode på et år efter vikaren har været beskæftiget hos den pågældende.

Det fremgår af vikarbureauets leje- og handelsbetingelser, som er tilgængelige for alle på firmaets hjemmeside. Brud på handelsbetingelserne medfører en "konventionalbod" på 32.000 kroner pr. påbegyndt måned. På et år kan det blive til 384.000 kroner.

FAIR VILKÅR
Logistikansvarlig i Kranfører Vikaren Aps, Mikkel Dybdahl, mener, at vilkårene er fair og rimelige. 

- Sådan er det i samtlige brancher. Der er tale om en beskyttelse af vores forretningsområde. Vi ville jo undergrave vores levebrød, hvis vi uden videre uden aftale eller kompensation blot kunne sende arbejdskraften videre, siger han.

Ikke alle vikarbureauer er lige så åbne om deres konkurrenceklausuler. Det kan betyde, at vikarer tilknyttet et vikarbureau ikke aner, at de er genstand for et aftaleforhold, som gør det nærmest umuligt at blive fast ansat hos den virksomhed, som de er indlejet i.

Jobklausuler, der kan hedde eksempelvis konkurrenceklausuler eller ansættelsesklausuler, er velkendt blandt direktører og nøglemedarbejdere i visse brancher. 

En række klausuler er siden en lovændring i 2016 ikke længere lovlige. Vikarområdet blev imidlertid holdt fri af forbuddet mod jobklausuler ved lovændringen.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt