Nyheder
OK23: Murerbrancheklubben i København anbefaler et NEJ - Resultatet er langt fra godt nok. Vi er overbeviste om at vi gennem sammenhold og kamp, kan sikre en bedre overenskomst, end det der foreligger i forliget. Fortidens sejre er ikke kommet fordi vi har nikket ja til krummerne fra de riges bord, siger Murerbrancheklubben i København i sin udtalelse fra bestyrelsesmøde

Vi har i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København gennemgået 3F Byggegruppen’s overenskomstforlig. Der er enkelte gode takter, men det er langt fra at vores forventninger er blevet indfriet.

I vores brancheklub har vi haft en række overenskomstkrav, som skulle fremtidssikre murerbranchen og skabe bedre forhold for murersvendene ude på byggepladserne.

Vi vil:

  • mindske nedslidning ved at sænke arbejdstiden
  • have sikret reallønsfremgangen
  • have et effektivt værn mod social dumping
  • et solidarisk løft af de bygningsarbejdere, som tjener mindst.
  • ådan blev det desværre ikke i denne omgang.

Man har forsøgt at imødekomme inflationen, med procentvise stigninger på pensionen og SH-kontoen samt priskuranten, men langt fra tilstrækkeligt. Derudover er der kommet en aftale i hus om et boligtillæg, som er et forsøg på at hæve bunden. Vi ser dog dette boligtillæg som en lappeløsning med vidtrækkende fortolkningsmuligheder, som ikke tager et opgør med de grundlæggende problemer omkring social dumping.

Det er vores generelle opfattelse, at den økonomiske ramme i forliget er alt for spinkel.

Virksomhederne har fået ret til at etablere 4 dages uge med op til 10 timers arbejde pr. dag, hvilket ikke ligefrem hjælper på vores udfordringer omkring arbejdsmiljøet i byggebranchen. Ydermere indeholder forliget en forringelse af betalingen under forældreorlov. Hvor det før var fuld løn, er der nu kommet et loft på 225 kr. pr. time.

Forhandlingerne har fundet sted i lyset af en buldrende inflation, samtidig med at den ene store virksomhed efter den anden, har haft udmeldinger om rekordstore overskud. Ifølge en rapport fra Deloitte er gennemsnitsindtjeningen for virksomheder i byggebranchen steget med 90% pr. medarbejder fra 2018 til 2021. Det er tid til omfordeling og til at sikre reallønsfremgang for de mange og løfte de lavestlønnede op på et acceptabelt lønniveau. Det er ikke tid til beskedenhed, men til kamp.

Vi har som murersvende en klar forventning om, at vi skal være en del af fremgangen og udviklingen i samfundet. Det er blandt andet os, som er med til at holde hjulene i gang. Men vi skal åbenbart holde for igen og nøjes, imens virksomhederne fortsætter med at fylde lommerne med profit! I den seneste tid har vi oplevet en kontinuerlig afvikling af vores kollektive velfærd og forringelse af vores arbejdsforhold. Vi nægter at se passivt til, mens de mange bliver fattigere og dem der allerede har mest bliver rigere.

Derudover vil vi aldrig acceptere at regeringen blander sig i vores overenskomster, stjæler en fridag, ugyldiggør vores tillægsbetaling og dermed tvinger os til at arbejde mere til en lavere løn. Alene det burde være nok til, at vi som fællesskab kortsluttede produktionsapparatet et par uger.

Resultatet er langt fra godt nok. Vi er overbeviste om at vi gennem sammenhold og kamp, kan sikre en bedre overenskomst, end det der foreligger i forliget. Fortidens sejre er ikke kommet fordi vi har nikket ja til krummerne fra de riges bord.

Vedtaget på bestyrelsesmøde i Murerbrancheklubben, tirsdag den 21. marts 2023.

Læs også anbefalingerne fra:

Filer Murerbrancheklubben i København anbefaler et NEJ til OK23 105 KB PDF Hent dokument Byggeriets overenskomster protokollater 2023 1,61 MB PDF Hent dokument

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt