Et nyt protokollat, der står næsten bagerst i overenskomsten, lægger op til, at vi i samarbejde med virksomhederne skal sætte gang i den grønne omstilling på byggepladserne.
”Vi har fået alting og ingenting”, siger Gunde Odgaard. ”Der er ikke noget bindende i protokollatet, men det lægger op til, at vi skal samarbejde med virksomhederne om at bygge mere bæredygtigt og nedbringe CO2-udledningen i selve byggeprocessen”.
Samarbejdet om at nedbringe byggeriet CO2-udledning kan foregå både mellem 3F og Dansk Byggeri, men også helt ned på den enkelte byggeplads.
”Hvis der er nogle kolleger, der brænder for at få en mere klima-venlig arbejdsplads, så er det værd at forsøge at få virksomheden med på det”, mener Gunde Odgaard. Det kan være mere genanvendelse, valg af materialer, bedre affaldssortering eller mindre brug af diesel og benzin på selve byggepladsen”.
Gunde Odgaard repræsenterer byggefagene i Klimapartnerskabet for bygge og anlæg, der skal komme med et bud på, hvordan byggebranchen kan leve op til Regeringens mål om at reducere CO2-udledningen med 70% inden 2030.
Derfor har han også gjort sig en del tanker om, hvordan det nye afsnit om grøn omstilling i overenskomsten kan bruges.
Mindre diesel giver bedre arbejdsmiljø og bedre klima
I Klimapartnerskabet sidder 3F og de andre byggefag sammen med arbejdsgiverne og finder forslag til, hvordan byggebranchen kan nedbringe CO2-udledningen.
Et af de forslag, de er kommet med, er fossilfri byggepladser. Det vil sige at alle maskiner på byggepladsen skal køre på el i stedet for diesel.
”Det vil også forbedre arbejdsmiljøet”, forklarer Gunde Odgaard. ”Partikler fra diesel-drevne maskiner er meget sundhedsskadeligt, og det er noget vi i mange år har forsøgt at råbe op om. Nu kan det være at det lykkes”.
I Københavns Kommune er man allerede i gang med at gøre nogle udvalgte byggepladser ”fossil-fri”, så alle maskiner skal være eldrevne. I Oslo er de meget langt med at udfase diesel fra byggepladserne, så det kan sagtens lade sig gøre.
Uddannelse i klimavejleder
Der findes kurser i energi-vejledning og klimavejledning, som man kan få som efteruddannelse.
”Det er klogt af virksomhederne at følge med på denne her dagsorden, så jeg håber at nogle kolleger vil blive opkvalificeret i at spare energi i byggeprocessen og bygge mere bæredygtigt. Kurset findes, så det er bare med at få sin arbejdsgiver med på det.”, siger Gunde Odgaard.
Artiklen har været bragt i Fagligt Fokus nr. 6 på Snedker og Tømrernes Brancheklubs sider
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.