Nyheder
OK20. Svendeklub om OK2020: Vi er så klar! Vi ønsker ikke en konflikt, men hvis vi ikke får et ordentligt resultat på social dumping, systematisk overarbejde og minimumslønninger, er vi klar til både konflikt og strejke, udtaler Svendeklubben i Jakon.

Svendeklubben i Jakon afholdt tirsdag den 5. november et fyraftensmøde i fagforeningen BJMF med 45 deltagende tømrer. Her drøftede vi blandt andet de kommende overenskomstforhandlinger.

Udmeldingen var klar, vi ønsker IKKE konflikt/strejke. Vi ønsker en god overenskomstforhandling med et ordentligt resultat, som vi som bygningsarbejdere kan se os selv i, udmeldingen var til gengæld også lige så klar, hvis vi ikke får et ordenligt resultat, så er vi klar til både konflikt og strejke.

Social dumping og systematisk overarbejde (42 timer)
Vi ser som bygningsarbejdere social dumping og systematisk overarbejde som 2 vigtige pinde i de kommende overenskomstforhandlinger, ikke som hovedkrav i forhandlingen men som pinde der skal findes løsninger på i det endelige resultat, hoved kravene skal selvfølgelig findes i den prioriteringsliste som vi sammen med vores kollegaer udfylder.

Systematisk overarbejde
Hvis vi starter med systematisk overarbejde, så syntes vi, at løsningen ligger lige til højrebenet. Både fagforeningstoppen og arbejdsgiverne fortæller os at paragraffen om systematisk overarbejde nærmest var ligegyldig fordi den blev/bliver jo alligevel ikke brugt, og at vi nærmest var hysteriske ved OK 17, fordi det blev det største omdrejningspunkt i nej kampagnen.

Det glæder os faktisk, for så bliver det jo nærmest en gratis omgang at få systematisk overarbejde slettet fra VORES overenskomst ved den her overenskomstforhandling, det giver jo ingen mening at have ting i overenskomsten, som ingen bruger alligevel og det er en paragraf vi som bygningsarbejdere ser som gift i vores urtete, og det vil give første omgang til vores forhandlere, og vi tror på at opbakningen vil nå uanede højder.

Social dumping
Kædeansvar er nærmest blevet et fy-ord i fagforeningstoppen, så nu prøver vi en anden tilgang til problemet. På bygningsoverenskomsten arbejder vi med minimalløn, ikke at forveksle med minimumsløn som i industrien. Lønningerne i byggebranchen ligger væsentligt højere end minimallønnen i overenskomsten for den danske arbejdsstyrke.

Det betyder endnu en gratis omgang: vi kan hæve minimallønnen markant på bygningsoverenskomsten uden det koster vores arbejdsgivere en krone, men til gengæld vil det ramme de udenlandske firmaer, som aflønner efter overenskomsten, hvilket betyder at vores udenlandske kollegaer faktisk presser lønnen i hele byggebranchen, og det sammenholdt med at en stor del af de udenlandske firmaer derudover også svindler og snyder deres ansatte så det ender ud i social dumping.

Så en markant stigning på minimallønnen på bygningsoverenskomsterne kunne give de udenlandske firmaer en merudgift på 25.- pr. mandetime uden det koster de danske arbejdsgivere en krone.

Minimumslønninger
Så mener vi generelt, at minimumslønningerne skal hæves MARKANT for de brancher, der bruger dem (industrien og andre). Selvfølgelig skal vi og vil vi kæmpe for at dem med de laveste lønninger, får de højeste lønstigninger. 


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt