Nyheder
OK20: Anbefalinger
Læs hvad fagforeningen, Byggegruppen, Servicegruppen og brancheklubber anbefaler at du stemmer til overenskomsten og hvorfor.

Et flertal i 3F BJMF’s bestyrelse anbefaler kollegaerne at stemme nej til OK20

Under parolen ”Sammen om OK20” har vi stået sammen med vores dygtige forhandlere, på tværs af fag og branche, for et overenskomstresultat vi kunne se os selv i. Desværre lykkedes det ikke, og vi blev alle underlagt en afskrivning af Industriforliget i forskellige afskygninger.

Vi anbefaler derfor alle kollegaer til at stemme nej af følgende årsager:

 1. Vi krævede et reelt løft af bunden i solidaritet med vores udenlandske kollegaer, og for at sikre at løn-gabet mellem udenlandske og danske kollegaer blev mindre. I overenskomstforliget er løn-gabet øget.
 2. Vi krævede, at få lov til at forhandle vores egen overenskomst og dermed ikke få en afskrivning af industriens forlig. Det siges at være decentrale forhandlinger, men reelt styrer DI (Dansk Industri) suverænt forhandlingsforløbet på alle brancheområder.
 3. Mange fagforbund har stået skulder ved skulder, og flere er blevet nægtet en reel forhandling. Vores indbyrdes troværdighed, styrke og solidaritet står på spil i den sammenhæng.
 4. OK- forhandlingerne blev gennemført under en Corona pandemi, som gav arbejdsgiverne alle muligheder for at presse vores forhandlere i knæ. Vi siger nej til dem i fagtoppen, der på vores vegne, og på vegne af vores arbejdsvilkår og arbejdsliv, udviser ”samfundssind, offervilje og ansvarlighed” på bekostning af fællesskabets rettigheder. Mens en udskydelse af forhandlingerne - til landet og forhandlingsklimaet igen var normaliseret - havde været det ansvarlige og demokratiske at gøre, når samfundet befinder sig i en undtagelsestilstand. Det skylder vi vores medlemmer og vores demokratiske fællesskab.

Vi anerkender, at landet og vores arbejdsmarked er ramt af en krise. Vi har blandt andet bemærket, at flere virksomheder løbende modtager statsstøtte under den nuværende situation. Men at arbejdsgiverne misbruger situationen, kan vi på ingen måde acceptere. Hvor er deres samfundssind, deres ansvarlighed over for den danske model og kampen imod social dumping?

Af disse grunde vil vi anbefale, at alle kollegaer bruger deres stemme, samt at den stemme er NEJ. Det vil være et stærkt signal til arbejdsgiverne om, at vi ikke accepterer industriens diktat og dominans, og at vi ikke giver op på kravet om løft af lønnen i bunden i kampen mod social dumping.

Læs også hvad Servicegruppen, Byggegruppen og brancheklubberne anbefaler at stemme til overenskomstforliget:

Byggegruppens OK-anbefaling 

 • anbefaling fra Snedker-Tømrernes Brancheklub
 • anbefaling fra Struktør- og Betonklubben
 • anbefaling fra Murerbrancheklubben København
 • anbefaling fra Tagpaparbejdernes Brancheklub København
 • anbefaling fra Murerarbejdsmændenes Faglige Klub

Servicegruppens OK-anbefaling 

 • anbefaling fra Privatansatte Gartneres Klub
 • anbefaling af Industriforliget 
Filer BJMFs anbefaling til OK20 72,2 KB PDF Hent dokument Anbefaling fra Byggegruppen 103 KB PDF Hent dokument Anbefaling fra ST brancheklub OK20 24.3.20 84,1 KB PDF Hent dokument Anbefaling Murerbrancheklubben i København 67,6 KB PDF Hent dokument Anbefaling Struktør- og betonklubben 42,5 KB PDF Hent dokument Anbefaling fra Tagpaparbejdernes Brancheklub København 49,4 KB PDF Hent dokument Anbefaling Murerarbejdsmændenes Brancheklub 68,3 KB PDF Hent dokument Anbefaling af industriforliget 103 KB PDF Hent dokument Anbefaling af gartnerforliget 124 KB PDF Hent dokument Forbundets afstemningsregler OK20 925 KB PDF Hent dokument

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
 • Rabat på dine forsikringer
 • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
 • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt