Nyheder
OK2020 Immigrantmedlemmer stiller krav til overenskomsten BJMFs immigrant medlemmer har fire krav til overenskomstoforhandlingerne: Højere mindsteløn, oversættelse og tolkning, kædeansvar og en fond til kontrol og organisering.

Søndag den 16. juni inviterede fagforeningen alle immigrantmedlemmerne til møde ofr at høre hvilke krav de ikke danske-talende medlemmer vil have med ved de kommende overenskomstforhandlinger.

De nuværende overenskomster på det private arbejdsmarked udløber 1. marts 2020, og derfor nærmer tiden sig for at ny aftaler skal forhandles på plads.

3F samler krav og ønsker fra medlemmerne frem mod september i år, derefter starter forhandlingerne så småt op. Forhandlingerne bliver mere konkrete i januar og februar 2020, og når for det meste sit klimaks omkring 1. marts.

Der er selvfølgelig mange der rejser krav og ønsker til de kommende overenskomster. Det gælder derfor om at rejse sine krav så tidligt i forløbet, så man kan påvirke de andre medlemmer og dem der er valgt til at forhandle for fagforeningerne. Derfor valgte BJMF at spørge sine immigrant medlemmer allerede nu, så vi kan nå at udbrede kendskabet til deres krav.

Det er vigtigt at BJMF´s immigrant medlemmers krav bliver hørt, fordi de bedre end nogen andre kender de mere end 200.000 migrantarbejders problemer, behov og ønsker.

De 30 medlemmer, der deltog i BJMFs medlemsmøde, delte sig efter sprog, og diskuterede hvilke 4-6 ting de allermest ønskede sig af de ny Kollektivaftaler. Det kom der følgende lister ud af:

De rumænsktalende medlemmer ønskede sig: 1) højere mindsteløn, 2) oversættelse af de kollektive aftaler, 3) kædeansvar 4) sygeløn om lørdagen, 5) arbejdsgiverbetalt danskundervisning.

De portugisisk- og spansktalende medlemmer ønskede sig: 1) Lige løn for alle i samme firma, 2) mulighed for tolkning under uddannelser, 3) længere opsigelsesvarsler, 5) højere mindsteløn.

De litauisktalende medlemmer ønskede sig: 1) længere opsigelsesvarsler, 2) oversættelse af kollektivaftaler og prislister 3) oversættelse af kontrakter, 4) kædeansvar, 5) en kontrol og organiserings fond der betaler løn til opsøgende arbejde blandt immigranter, 6) højere mindsteløn.

De polsktalende medlemmer ønskede sig: 1) mulighed for tolkning under uddannelser, 2) højere overtidsbetaling, 3) betalte pauser, 4) betalt tid til tillidsvalgte, så de kan udføre deres TR-arbejde i arbejdstiden, 5) højere mindsteløn.

Fire fælles krav

Derefter samlede de fire grupper sig og blev enige om fire krav, som de vil kæmpe for under de kommende forhandlinger:
  1. Højere mindsteløn
  2. Oversættelse og tolkning
  3. Kædeansvar
  4. En kontrol- og organiserings fond

I de kommende måneder bliver det så BJMFs immigrant medlemmers opgave at sætte disse fire krav på dagsordenen internt i 3F og i hele landet. Det bliver ikke nogen nem opgave for de 30 fremmødte kollegaer, men hvis de får hjælp og støtte af de 200.000 migrantarbejdere, der arbejder i Danmark i dag, så vil ingen kunne ignorerer deres krav! 


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt