Nyheder
OK24: Opruster til ny overenskomst De offentligt ansatte i BJMF gør klar til at kæmpe for ny overenskomst i 2024

Tekst: Anne Mette Omø Carlsen

Gartnere, specialarbejdere, forsyningsarbejdere og de andre offentligt ansatte medlemmer af BJMF skal have ny overenskomst til næste år, og forberedelserne er allerede i fuld gang.

– Vi har indhentet krav fra arbejdspladserne, som skal indsendes til vores forhandlere. Der bliver indhentet både nogle generelle krav på tværs af grupperne, og nogle specifikke krav fra de enkelte faggrupper, fortæller formand for Servicegruppen i BJMF, Rasmus Bredde.

Ved overenskomstforhandlinger kan der for eksempel stilles krav om mere i løn, længere ferie, bedre barselsordning, og mere specifikke krav knyttet til den enkelte faggruppes område.

Lønnen skal op

Rasmus Bredde fortæller, at det allerede nu er tydeligt, at et af hovedkravene fra hans faggrupper er spørgsmålet om højere løn.

– Det er tydeligt, at de medlemmer jeg har talt med, forventer en lønstigning. Inflationen er nede på 2,5%, men fødevarepriserne er stadig høje, boliger og transport er dyrt, det skal vi mærke i vores løn og vi skal værdsættes for vores arbejde, siger Rasmus Bredde.

3F forhandler sammen med andre forbund, og skal i fællesskab blive enige om hvilke krav, de vil stille til forhandlingerne, men Rasmus vurderer, at løn vil være centralt for mange offentligt ansatte i forhandlingsfællesskabet.

Overvågning og kontrol skal ud

Et andet stort tema, som Rasmus ser, vil præge forhandlingerne er overvågning og kontrol af medarbejderne.

– Hele spørgsmålet om manglende tillid. De mange tidsregistreringer på arbejdet, kontrol af arbejdet i mindste detalje, og overvågning fra vi møder til vi går hjem, er noget der fylder meget, og noget vi skal rejse ved overenskomstforhandlingerne, siger Rasmus. Det er en problematik, som mange offentligt ansatte fra sygeplejersker, pædagoger til gartnere og specialarbejdere kan nikke genkendende til.

Aktiviteter for medlemmerne

Overenskomstforhandlingerne er ikke kun noget, der foregår bag lukkede døre langt fra medlemmerne. Derfor er der også allerede gang i forberedelserne af aktiviteter op til og under forhandlingerne.

– Der vil i løbet af efteråret bliveafholdt to møder på tværs af forbund. Et møde om forskellen mellem lønnen på det private område og det offentlige, den såkaldte reguleringsordning og et møde om overvågning og kontrol blandt offentligt ansatte, fortæller Rasmus Bredde.

Rasmus fortæller også, at BJMF er ved at sætte gang i aktiviteter.

– I BJMF er vi ved at udarbejde en kampagneplan, vi har nedsat et kampagneudvalg og planlægger hvilke aktiviteter, vi vil lave for at sætte fokus på vores krav. Vi har allerede en idé om at afholde frokostmøder, hvor vi tager ud til uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser og taler om overenskomstforhandlingerne.

Læs også: Tidslinje for forhandlinger for de offentligt ansatte


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt