Det handler ikke længere om energiforbruget, men om produktionen, når vi snakker om bæredygtigt byggeri. Træ er i den sammenhæng, det byggemateriale, der udmærker sig allermest, og så er det tilmed smukt at se på!
Sådan kan man groft sagt sammenfatte budskaberne fra Build in Wood-konferencen, holdt i Nordhavn i maj måned. Skiftet fra at se på bæredygtigt byggeri, som noget der handler om, den mængde energi der bruges på en bygning i brugsfasen, til at se på den energi, der bruges på at producere og transportere de forskellige byggematerialer, er enormt vigtigt!
Vi har overskredet samtlige grænser, og en verden uden klimakatastrofer er umulig - samtidig spår prognoser at vi står overfor at skulle bygge svarende til New York hver måned. Langt størstedelen af alt nybyggeri opføres i beton, som er både meget energikrævende at producere og transportere.
Der bruges i dag mere energi på at bygge et nyt hus, end der bruges de efterfølgende 120 år af brugsfasen. Det vil gøre en kæmpe forskel, hvis man kunne bygge noget af alt det i træ!
Massivtræs-elementer
Langt den største del af nybyggeriet er højt etagebyggeriet, som man ikke før har kunnet bygge i træ. Det kan man nu ved at bruge CLT, Cross Laminated Timber. CLT består af typisk 5-7 på hinanden vinkelrette lag massivtræ.
Lagene er limet sammen til massivtræs-elementer, der har en stor stivhed og styrke og er meget dimensionsstabilt. Massivtræselementerne kan på mange måder direkte erstatte betonelementerne, og vi kan dermed forsættes vores byggeri mere eller mindre som vi kender det i dag.
På Build in Wood fik man et kanon indblik i hvordan alle mulige forskellige arkitektfirmaer, entreprenører og boligselskaber lige nu arbejder med at få denne omstilling til at ske hurtigt. Det bliver ikke kun langt mere bæredygtigt byggeri, men også arkitektonisk meget smukt (synes jeg), og de er allerede rigtig langt!
Ingen fokus på isolering
Men på Build in Wood blev isoleringsmaterialer ikke nævnt med et ord. Der var ingen der snakkede om kemikalier. Og heller ikke mere klassiske træhuse med et træskellet og træbeklædning gad nogen interessere sig for. Man fik lidt indtrykket, at Build in Wood lige så godt kunne have heddet Build in CLT.
Build in Wood fokuserede på det nye, og CLT er det nye. Men hvis vi vil, at hele vores byggesektor omstilles til bæredygtigt byggeri, skal man ikke kun fokusere på CLT. Der er masser af lavt nybyggeri derude, som i dag laves i beton og sten, som man sagtens ville kunne bygge i træ.
Det har man kunnet i mange år, men man gør det stadig ikke. Det vil både fordyre og komplicere byggeriet at ville bygge alt i CLT. Dertil kommer, at CLT indeholder meget lim, og at en så stor mængde fyrretræ, der ikke bliver pakket ind, vil have en relativ høj afgasning af terpener.
Tænk hele vejen rundt!
I forhold til disse ting, ved vi stadig meget lidt om, hvordan der er at bo i CLT-byggeri.
CLT har et kæmpe potentiale, men for at byggeriet bliver bæredygtigt, er det netop vigtigt at tænke hele vejen rundt. Nybyggeri udgør stadig kun en lille procentdel af alt byggeri, og der er stadig masser af huse derude der skal isoleres.
Også det skal gøres med bæredygtige materialer, vores maling skal være bæredygtig, ud med akrylfugen og dampspærren, og sådan kunne man blive ved. Vi kan lige så godt gøre hele byggeriet bæredygtigt en gang for alle, i stedet for blot at udskifte en del ad gangen.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.