Nyheder
Tømrersjak sagde stop Sikkerhed og arbejdsmiljø var så ringe, at et tømrersjak til sidst forlod arbejdet.

Det er ikke lovligt at nedlægge arbejdet - med mindre der opstår risiko for sikkerhed og sundhed. Og det var netop hvad et tømrersjak vurderede, da de besluttede at gå ud af en bygning, der var ved at blive renoveret.

- Vi kom op på taget, hvor der lå en hel masse krydsfinerplader løst. Vi løftede en af dem og kunne kikke fra femte sal, hvor vi stod, og hele vej ned til kælderen. Hullet var 60x60 cm. Så trak vi en streg i sandet og besluttede at gå ned indtil tingene var i orden, fortæller Søren Kantstrup fra tømrersjakket.

KOLD KÆLDER I STEDET FOR SKUR
Der var fra starten problemer på pladsen. Det første var at få et ordentligt skur i stedet for en kold kæder. Byggeledelsen var svær at overbevise og mente at Søren var skinger, da han sagde:

- Vi er altså i Danmark. Vi er i København. Vi er i 2018, og alle skal overholde Arbejdsmiljøloven.

Søren Kantstrup blev valgt som arbejdsmiljørepræsentant, men blev aldrig inviteret til sikkerhedsmøderne. Han deltog kun i ét helt møde, hvor han måtte han fortælle om, hvordan man laver flugtvejsplaner, at man ikke må kaste mursten fra 2. sal ned gennem bygningen, og at der skulle gøres noget ved kvartstøvet.

MANGLENDE AFSPÆRRING
Da tømrerne gik i gang på taget, var der voldsomt meget nedbrydningsarbejde i gang i hele bygningen. De oplevede, at hver gang der havde været andre håndværkere, blev afdækningen af huller fjernet, men ikke lagt på plads igen.

- Jeg gik en tur rundt i bygningen og opdagede at nogle steder var der slet ikke spærret af, og når der var spærret af, var det kun med 15 mm plader, der ikke var fastgjort. Også selve understøtning var tvivlsom.

En dag kom Byggefagenes Sikkerhedspatrulje på besøg og så blev der talt med store bogstaver. Det rykkede lidt: Nedbryderne begyndte at gå med støvmaske.

FRIT FALD FRA LOFT TIL KÆLDER

Men der blev stadig ikke spærre ordentlig af, hvilket de tre tømrere opdagede en dag de kom op på taget.

- Der lå en masse krydsfinerplader løst. Vi løftede en af dem op, og kiggede direkte fra femte sal ned i kælderen gennem et hul på 60x60 cm. Så trak vi en streg i sandet, og besluttede at gå ned indtil tingene var i orden


Et par dage senere opdagede tømrerne, at bjælkelaget omkring et trappehul hang igennem. Ved nærmere eftersyn kunne de se, at nogle bærende vægge var blevet fjernet, men der var ikke opsat understøtning.

- Der stoppede festlighederne. Vi gik ned fra bygningen og kontaktede vores firma for at sige, at nu gik vi hjem. Det fik vi grønt lys for.

Byggepladsen endte med at ligge stille en uge indtil der var styr på det hele og alt var blevet understøttet.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt