Dit arbejdsliv
Overvågning Der er meget at holde styr på, når det kommer til overvågning. I nogle tilfælde må din arbejdsgiver gerne overvåge dit arbejde, og i andre tilfælde er det forbudt.

Din arbejdsgiver må gerne overvåge dig for at sikre, at arbejdet bliver udført på den rigtige måde. En arbejdsgiver har fx lov til at kontrollere om regnskabet stemmer, eller hvem der færdes i visse rum på virksomheden. Ligeledes må arbejdsgiveren indføre kontrolforanstaltninger der skal sikre alle et godt fysisk- og psykisk arbejdsmiljø. Din arbejdsgiver må gerne bruge videoovervågning, men der er love og aftaler der skal overholdes.

Du skal have at vide, at du bliver overvåget. Du skal også informeres om, hvem der overvåger, hvorfor du bliver overvåget, og hvad oplysningerne skal bruges til.

Både på det private og offentlige område er der indgået centrale aftaler om kontrolforanstaltninger. Her står blandt andet, at lønmodtagerne skal underrettes om nye kontrolforanstaltninger, senest seks uger før de sættes i værk.

Læs mere Aftale om kontrolforanstaltninger mellem LO og DA PDF Hent dokument KL Kontrolforanstaltning PDF Hent dokument RLTN Kontrolforanstaltning PDF Hent dokument Staten Kontrolforanstaltning PDF Hent dokument Hvis du bliver overvåget

Har du mistanke om, at din arbejdsgiver overvåger dig og dine kolleger, uden I er orienteret, så skal du bede om at få ren besked. Kan du ikke komme igennem med det, så kontakt din lokale 3F fagforening. 

Overvågning kan foregå på forskellige måder. Der er sat videokameraer op mange steder. Din e-mail, sms, GPS i firmabilen og din adfærd på de sociale medier kan også følges. 

Gode råd om overvågning

Hos 3F anbefaler vi, at I tager emnet op og taler åbent om overvågning. Både hvis der er overvågning, eller hvis der er planer om det. Hvis I har en personalepolitik, vil det være en rigtig god idé at få skrevet det aftalte ind der.

Husk, at du altid har ret til at få at vide, hvorfor du bliver overvåget, og hvad det skal bruges til.

Din GPS i firmabilen kan bruges til at kontrollere din færden, men du skal have besked, hvis din chef vil bruge informationerne fra overvågningen. Vær omhyggelig med din adfærd på de sociale medier. Måske ser din chef, hvad du skriver og lægger ud af billeder og tekst.

Tjek dine sikkerhedsindstillinger på de sociale medier. Du kan begrænse, at uvedkommende kigger med.

Hvis du som ansat skriver ”PRIVAT” tydeligt øverst i din mail- eller sms- korrespondance, må arbejdsgiveren ikke kigge med. Det er forudsat, at du må sende private sms’er eller private mails fra din arbejdscomputer/-telefon.

Dine private sms’er på din arbejdstelefon har chefen ikke ret til at se. Men det er altid godt at tænke over, om det, du skriver, kan tåle at blive set af andre end modtageren. 

Det samme gælder din mailkorrespondance. Tænk over, hvad du skriver. Du kan komme ud for, at din arbejdsgiver sikkerhedskopierer og gennemgår mails. Sker det, skal du informeres på forhånd, og arbejdsgiveren må ikke læse dine private mails.

Bliv medlem af 3F Som medlem af 3F er du del af et fællesskab, der sikrer gode løn- og arbejdsvilkår. Du får desuden en række fordele som PlusKort, Superliga-billetter, billige forsikringer og juridisk hjælp.
Bliv medlem
Bliv medlem


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt