Forside Fordele Få hjælp Bliv medlem Søg Log ind Overenskomst Strejke, sympatikonflikt og blokader Det kan være svært at finde ud af, hvad forskellen på strejke, konflikt, blokade og arbejdsnedlæggelse betyder. Her kan du få et overblik og en bedre forståelse af, hvordan nogle strejker er lovlige og andre ulovlige.

Strejke er en standsning af arbejdet for at udtrykke protest eller for at gennemtvinge et krav. Du og dine kolleger kan strejke, hvis I ønsker at forbedre arbejdsforholdene, og arbejdsgiveren ikke vil være med. 

Når en strejke er lovlig, kan 3F udbetale strejkeunderstøttelse til dig og dine kolleger på arbejdspladsen. Det kan f.eks. være i forbindelse med overenskomstforhandlinger, hvor 3F kan varsle strejken i tilfælde af konflikt.

En strejke kan også være ulovlig eller overenskomststridig. Sådanne strejker opstår oftest spontant.

Er strejken overenskomststridig, vil du og kollegerne blive trukket i løn af arbejdsgiveren og kan blive dømt til at betale en bod, alt efter hvor længe du og kollegerne har nedlagt arbejdet.

Log på for at læse denne artikel

For at læse denne artikel og få indhold specielt til dig og dit fag, skal du opgradere dit medlemskab til også at indeholde fagforening.

Som medlem af 3F fagforening får du bl.a.:

  • Løntjek og personlig rådgivning
  • Juridisk og faglig hjælp
  • Mulighed for lønforsikring
  • Billige forsikringer og rabatter i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Gratis oprettelse af testamente
  • Personlig uddannelsesplan og karriererådgivning
  • Konfliktunderstøttelse ved strejke og lockout
Bliv medlem af 3F
Log på Mit 3F
Bliv medlem af 3F
Log på Mit 3F
Bliv medlem
OK20: Til dig der skal stemme Vores partner Assembly Voting sender lige nu mails ud om OK20-afstemning fra 3f@mail.aion.dk. De mails kan du trygt åbne. 3F sender også mails ud fra en adresse, som ender på @3f.dk.
Vi advarer mod at åbne fup-mails, der udgiver sig for at være 3F, der ikke er sendt fra de to mails, som vi har omtalt.
Kø til at komme på Mit3F Der er i øjeblikket mange besøgende på Mit3F. Der kan derfor være ventetid, inden du får adgang til at komme på Mit3F. Vi anbefaler, at du eventuelt prøver at logge på senere.
Kontakt