Forside Fordele Få hjælp Bliv medlem Søg Log ind Uddannelse Tag en praktisk uddannelse Tag en erhvervsuddannelse eller lærlingeuddannelse, og stå stærkere på arbejdsmarkedet. Her på siden kan du læse lidt om dine muligheder og få gode råd af 3F.

En erhvervsuddannelse (lærlingeuddannelse, elevuddannelse) er en praktisk uddannelse, der veksler mellem skolegang på en erhvervsskole og oplæring på en arbejdsplads. Uddannelserne er meget forskellige, og de varer normalt mellem to og fire år.

Du kan optages på et grundforløb på en skole, hvis du har gennemført 9. klasse. Og hvis du er over 25 år, har du mulighed for at blive voksenlærling. En lærlingeuddannelse veksler mellem skole og praktik. Som regel 5 til 10 uger ad gangen.

Praktikpladsen skal du som lærling selv finde - og gør det så tidligt som muligt - men du kan få hjælp på skolen. På nogen uddannelser kan du også komme i skolepraktik. Hvis du ikke kan finde en praktikplads, kan du på nogle uddannelser komme i skolepraktik.

Se alle de lærlinge- og elevuddannelser som hører til 3F's grupper
Læs mere om praktikplads her
Læs om du kan få dækket dine transportudgifter til skolen
Se alle 3F's erhvervsuddannelser 3F Erhvervsuddannelser Hent pjece Få gode råd af 3F

Hvis du er på en elevuddannelse og er medlem af 3F, kan du få alt den faglige hjælp, du har brug for. Så skal du bare kontakte din lokale 3F fagforening. En anden stor fordel ved at være medlem af 3F under din lærlingetid er, at 3F har et tilbud om en forbundsydelse i din karensperiode, når du lige er blevet udlært.

Du kan altid kontakte din lokale 3F fagforening for at få mere at vide om 3F's uddannelser, eller du kan kontakte 3F's uddannelsespolitiske sekretariat. Ring til: 70 300 300 og spørg efter en uddannelseskonsulent.

Læs mere om forbundsydelsen
Læs mere om voksenlærling.
Uddannelsesguiden.dk
Find en praktikplads på Praktikpladsen.dk
Uddannelsesaftale og prøvetid

Du får løn, så snart du har indgået en uddannelsesaftale med virksomheden.  

Ofte vil du først efter grundforløbet indgå en uddannelsesaftale, og så kan du få SU under grundforløbet.

Din arbejdsgiver betaler dit skoleophold, når du har en uddannelsesaftale. 

De første tre måneder, du er ansat som elev, er prøvetid. Efter prøvetiden kan din uddannelsesaftale som udgangspunkt ikke afbrydes.

Hvis du har spørgsmål til dit ansættelsesforhold, kan du altid kontakte din lokale 3F fagforening.

Har du været på skole i de første tre måneder af din læretid, skal ugerne på skolen lægges til de tre måneder, før du er helt ud over prøvetiden. Det gælder også, hvis du har været syg i mere end en måned.

3F kan tjekke din kontrakt og dine lønsedler, så du er helt sikker på, at alt er OK.


OK20: Til dig der skal stemme Vores partner Assembly Voting sender lige nu mails ud om OK20-afstemning fra 3f@mail.aion.dk. De mails kan du trygt åbne. 3F sender også mails ud fra en adresse, som ender på @3f.dk.
Vi advarer mod at åbne fup-mails, der udgiver sig for at være 3F, der ikke er sendt fra de to mails, som vi har omtalt.
Kø til at komme på Mit3F Der er i øjeblikket mange besøgende på Mit3F. Der kan derfor være ventetid, inden du får adgang til at komme på Mit3F. Vi anbefaler, at du eventuelt prøver at logge på senere.
Kontakt