Forside Fordele Få hjælp Bliv medlem Søg Log ind Uddannelse Voksenlærling: Få svendebrev som voksen - med løn Fik du ikke svendebrev som helt ung, og er du fyldt 25, har du mulighed for at blive voksenlærling med løn, og arbejdsgiveren kan få tilskud til lønnen.

Med et svendebrev i hånden står du stærkere på arbejdsmarkedet end som ufaglært. Er du fyldt 25 år, har du mulighed for at komme i lære som voksen. Det kræver først og fremmest, at du kan få en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver - måske din nuværende arbejdsgiver?

Typisk vil du kunne gennemføre uddannelsen på kortere tid, hvis du i forvejen har erfaring fra branchen. Så kan du nemlig få merit for de ting, du allerede kan, for eksempel kurser.

Forløbet slutter med en svendeprøve.

Du skal ind på de enkelte beskæftigelsesregioners hjemmesider for at finde de uddannelser, der ligger på den såkaldte ”positivliste” - altså områder med behov for arbejdskraft.

Din lokale fagforening kan vejlede om voksenlærlinge-uddannelse. Her kan du også høre, hvad voksenlærlingelønnen er indenfor dit fag.

Se listen over voksenlærlingeuddannelser
Løn under uddannelse Som voksenlærling skal din arbejdsgiver betale overenskomstmæssig løn, og lønnen skal mindst svare til den mindsteløn, som gælder for en ufaglært inden for området.

Er området ikke dækket af overenskomst, skal lønnen mindst svare til, hvad der gælder i beslægtede overenskomstområder.

Virksomheden får en kompensation fra Arbejdsgivernes Uddannelses Bidrag (AUB), når du er på skole. I nogle tilfælde kan virksomheden også få tilskud fra jobcentret.
Fakta Forsøgsordning om lempeligere regler For at få øget antallet af voksenlærlinge har der i 2019 været en forsøgsordning, hvor målgrupperne (se ovenfor) har kunnet komme i voksenlære allerede fra første ledighedsdag.

I 2020 kommer der nye retningslinjer, og forsøgsordningen vil muligvis fortsætte, idet reglerne generelt går i en mere lempelig retning.

Forhør dig nærmere i din lokale 3F a-kasse.
Ledig og voksenlærling

Er du ledig, har du også mulighed for at komme i voksenlære. Det kræver, at du får en aftale med en arbejdsgiver.

Desuden skal du være

  • fyldt 25 år og være ufaglært eller have en uddannelse, som du ikke har brugt inden for de sidste fem år.
  • eller du skal være fyldt 25 år, faglært og have været ledig i mindst 6 måneder.

Arbejdsgiveren kan få tilskud til praktiktiden i hele uddannelsesperioden på 45 kroner i timen, og refusion under dine skoleperioder på 5.240 kroner om ugen.

Endelig er der også mulighed for at komme i voksenlære tidligere: altså før du har været ledig i to måneder. Det kræver, at du ønsker en uddannelse inden for et område med behov for arbejdskraft. Her kan arbejdsgiveren få tilskud til praktikken på 30 kroner i praktiktiden og 5.240 kroner under dine skoleperioder.

Mens du er under uddannelse, får du en løn, der svarer til mindstelønnen for ufaglærte i faget. Se også ovenfor.

Læs mere Bliv voksenlærling Hent pjece Fra ufaglært til faglært Hent pjece Voksenlærling: Fokus på tjener Hent pjece Virksomhedspraktik - Arbejdsgiver Hent pjece

OK20: Til dig der skal stemme Vores partner Assembly Voting sender lige nu mails ud om OK20-afstemning fra 3f@mail.aion.dk. De mails kan du trygt åbne. 3F sender også mails ud fra en adresse, som ender på @3f.dk.
Vi advarer mod at åbne fup-mails, der udgiver sig for at være 3F, der ikke er sendt fra de to mails, som vi har omtalt.
Kø til at komme på Mit3F Der er i øjeblikket mange besøgende på Mit3F. Der kan derfor være ventetid, inden du får adgang til at komme på Mit3F. Vi anbefaler, at du eventuelt prøver at logge på senere.
Kontakt