Seksuel chikane for tjenere

En undersøgelse fra sommeren 2015 viser, at fire ud af ti tjenere udsættes for seksuel chikane. Her er gode råd, hvis du eller dine kolleger oplever, at jeres grænser overskrides, når I udfører jeres arbejde.

Seksuel chikane er ikke blot fysisk gramseri, men også sjofle bemærkninger. 

Seksuel chikane findes i alle brancher. Men tjenere er særligt udsatte, fordi de ikke kun færdes blandt kolleger, men også er tæt på de gæster, de skal give en god oplevelse.

Man kommer meget tæt på hinanden, når et fad eller en kande skal sætte ind på bordet. Samtidig er smil og venlighed en del af den betjening, som gæsten skal have. 

Alle har krav på at have et arbejde, de føler sig trygge ved. Og hvis du som tjener har det skidt med dit job på grund af sexchikane fra gæsterne, så er dine grænser overskredet.

Sæt grænser

Her er seks råd, hvis du oplever berøringer og sjofle bemærkninger fra gæsterne.

  1. Lyt til din personlige grænse. Hvis du føler, den er overskredet, så er den overskredet, også selvom den er anderledes end din kollegas grænse.
  2. Sig høfligt og bestemt fra over for gæsten, så det er tydeligt, at du ikke finder dig i det. Og sig fra, så andre hører det.
  3. Klag til din chef, og bed ham eller hende om at gøre noget ved det.
  4. Du er ikke snerpet, og find dig ikke i at blive betragtet som sådan. 
  5. Snak med dine kolleger, arbejdsmiljørepræsentant eller tillidsrepræsentant om, hvordan seksuel chikane bedst kan undgås. 
  6. Kontakt din lokale 3F-afdeling. 

Hvis det ender med en sag

Din lokale 3F fagforening kan hjælpe med rådgivning. Hvis der skal føres en sag, får du også gratis advokathjælp.

Der føres ikke så mange sager om sexchikane. Dels er det ofte svært at bevise, dels er erstatningerne ofte ikke så store.

De fleste sager om sexchikane handler om seksuel chikane fra en chef eller kolleger.