Nyheder
Tilbage på arbejdet som Flexjobber En god fagforening og et ansvarligt firma hjalp Leon tilbage på arbejdsmarkedet efter at han 2 år tidligere svævede mellem liv og død efter et voldsomt overfald på arbejdspladsen.

En ulykke på en ganske almindelig arbejdsdag ændrede i 2016 livet for Leon Aller. Leon er tømrersvend og arbejde-
de sammen med 2 andre svende og en lærling på en renovering. Lige før fyraften blev de 3 svende, som arbejdede i hvert sit rum, helt uventet overfaldet af lærlingen med en lægtehammer. Lærlingen har ikke kunne give en forklaring på overfaldet og har i september 2018 modtaget en forvaringsdom. 

Overfaldet endte ulykkeligvis med, at en af svendene døde af sine kvæstelser, mens Leon svævede mellem liv og død inden han kunne udskrives fra hospitalet med mén for livet, bl.a. mistede han sit ene øje. 

Her 2 år efter ulykken er Leon i flexjob og Fuld Fart Frem og fagforeningens socialrådgiver, Hanne Bathum, har besøgt Leon for en snak om vejen tilbage til arbejdsmarkedet.

God hjælp fra fagforeningen

Allerede i dagene efter ulykken var 3F Frederiksborg inddraget i sagen. Leon var selvfølgelig sygemeldt og Hanne tog kontakt til kommunen for at forberede dem på, at Leon pga. sin tilstand ikke ville kunne besvare de  sædvanlige  breve om sygedagpenge i sin e-boks. 

Derudover startede arbejdsskadesagen og Hanne kunne ret hurtigt se, at Leon ville få varige mén og pressede derfor på for at få en foreløbig erstatning og en hurtig udbetaling fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Det lykkedes og er vigtigt, da forskellen mellem sygedagpenge og løn er stor og erstatningen kan hjælpe, så man ikke oveni en svær situation også står med økonomiske problemer. 

Hanne gav os Tryghed

Leon kan ikke selv huske noget fra selve dagen, hvor han blev overfaldet. »Hvad der skete den skæbnesvangre dag er helt væk og det er måske kroppens naturlige forsvar mod, at man bliver helt traumatiseret«, siger Leon. »Men da jeg vågner op efter bevidstløsheden, så begynder bekymringerne om fremtiden selvfølgelig. Vil jeg komme til at arbejde igen? Hvordan skal jeg klare mig med mine skader? Hvad med økonomien, når jeg er sygemeldt? Jeg savnede også mine arbejdskollegaer meget. 

Jeg må sige, at det hjalp mig og min kæreste meget at have kontakt til fagforeningen. Det gav tryghed. Hanne havde styr på alt det, der kan være svært at overskue, når ens verden pludselig er brudt sammen«.

Leon var indlagt i 4 uger og under indlæggelsen talte han jævnligt med en psykolog, som også hjalp hans kæreste og datter med at få bearbejdet deres frygt og angst for at miste ham. »Da jeg kom hjem fra hospitalet, ville jeg gerne fortsætte med den samme psykolog og selvom det ikke var en psykolog, som PensionDannmark har en aftale med, så fik Hanne ordnet det. Vi slap for at skifte psykolog og samtalerne kunne foregå hjemme hos os selv.

Vi har også kunne trække på Hanne som bisidder ved møder i kommunen eller når der er kommet et brev med snørklede formuleringer fra forskellige myndigheder«, fortæller Leon.

Tilbage i firmaet

Leons højeste ønske har igennem hele sygdomsperioden været at komme så hurtigt som muligt tilbage på arbejde. 

»Jeg har arbejdet 21 år i firmaet Lindbæk & Ventrup og jeg savnede som sagt kollegaerne og arbejdsfællesskabet. Jeg har haft meget svært ved at forestille mig et liv, hvor jeg ikke skulle arbejde. Derfor er jeg også glad for, at Peter og Brian (Leons arbejdsgivere) hele vejen igennem har bakket mig op og sagt, at jeg til enhver tid var velkommen tilbage i firmaet. Det har selvfølgelig også gjort det lettere, at kommunens jobkonsulent ikke skulle lede med lys og lygte efter et praktiksted for arbejdsprøvning. Jeg kunne starte i mit gamle firma her i foråret. Stille og roligt kunne jeg afprøve, hvor mange timer om dagen og ugen jeg kan arbejde. 

Jeg har erkendt, at det bliver til 6 timer om ugen. Hvis jeg arbejder mere, så ender det med hovedpine og træthed og så er det kun sofaen, der får glæde af mig resten af dagen. Nu er jeg så blevet ansat som flexjobber i firmaet og jeg nyder at være tilbage. Når jeg bliver for »ivrig«, så er det faktisk mester og gode kollegaer, der husker mig på, at jeg skal tænke på mit helbred«, siger Leon med et smil.

Sikring af pensionen

I overenskomsten for tømrere er det aftalt,  at virksomheden indbetaler pension til PensionDanmark. PensionDanmark er et non-profit-selskab, hvor over-
skuddet går til medlemmerne. PensionDanmark supplerer pensionsindbetalingen op, når Leon pga. sin nedsatte arbejdstid som flexjobber kun får indbetalt pensionsopsparing af få timer. 

»Til hverdag tænker man ikke lige over, at det at være dækket af en overenskomst også har store konsekvenser ud over løn- og arbejdsforhold i hverdagen. For mig betyder overenskomsten nu, at jeg kan se frem til at få samme pension, som hvis jeg havde været fuldt arbejdsdygtig i hele mit arbejdsliv,« siger Leon. 

Et eksemplarisk forløb

Hanne Bathum synes, at forløbet, fra Leon rammes af ulykken til han er tilbage i fleksjob, har været et godt eksempel på, at tingene kan lykkes, selvom man står i en tilsyneladende håbløs situation. 

»2 år er faktisk kort tid, set i forhold til andre sager, som kan trække ud i årevis. Her spiller det også ind, at arbejdsgiveren har taget et ansvar og at Leon hele tiden har haft det mål, at han ville tilbage i arbejde.

Nu venter vi på de sidste afgørelser om erstatning fra Arbejdsmarkedet Erhvervssikring, som først kan træffes nu, hvor Leon er tilbage på arbejdsmarkedet«, slutter Hanne

 


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt