Nyheder
Redder af Verden I oktober gik turen til Zimbabwe. Med støtte fra bl.a. 3F Frederiksborg og som udsendt af REDDER AF VERDEN skulle jeg sammen med en kollega undervise hospitalspersonale i førstehjælp og brug af ambulance og udstyr doneret af Falck i Danmark. Det blev en kæmpe oplevelse, hvor turen også bød på safari i Hwange Nationalpark og en dukkert ved Victoria Falls. 

Af Mikael Borg

Efter en lang flyvetur fra Kastrup via Johannesburg i Sydafrika lander vi endelig i lufthavnen i Bulawayo, Zimbabwe, hvor vi bliver hentet af en chauffør fra St. Lukes Mission Hospital.

Vi er udsendt af Redder af Verden (RAV), en non-profit organisation som hjælper fortrinsvis udviklingslande med at udvikle og forbedre deres ambulance-, brand- og redningstjenester. 

Jeg er selv ambulancebehandler med lang erfaring og tager frivilligt afsted for at dele min erfaring og selv at få en helt unik oplevelse. Jeg bruger en uges ferie og får en uge fri for egen regning på projektet og har fået støtte til turen af 3F Frederiksborg og RFO-fonden.

I den næste uge skal vi undervise sygeplejersker og ambulancechauffører i førstehjælp, præhospitale teknikker samt simpel brandbekæmpelse. De bliver også trænet i deres ambulance, der er doneret af Falck og i brugen af det forskellige udstyr, der forefindes i den. 

Der kører altid en sygeplejerske med i ambulancen, og på dette hold er der en sygeplejerske med fra hver afdeling på hospitalet. Planen er derved, at de selv kan varetage undervisningen af deres egne kollegaer på de respektive afdelinger.

Brandtæppe imponerede

En af de discipliner, som personalet skal igennem, er simpel brandbekæmpelse. Med os har vi donationer fra Falck Teknik i form af brandtæpper, røgalarmer og Exitskilte. Disse ting får vi hængt op de rigtige steder på hospitalet. Det viser sig, at chauffører og sygeplejersker ikke ved noget om, hvordan ild udvikler sig eller metoder til slukning. De har aldrig set et brandtæppe og har svært ved at forstå, at et tæppe kan slukke en oliebrand eller brand i en person. I undervisningen laver vi en del scenarier, så personalet får afprøvet teknikken og de viser stor begejstring og er imponerede.

Undervisningen består primært af praktiske øvelser, da mange finder det svært at omsætte teori til praksis. Vi har medbragt teatersminke, så personalet bliver kastet ud i meget troværdige situationer. Til forskel fra Danmark kan et scenarie, hvor man får underbenet skamferet af en krokodille være meget realistisk ...

Hjælp til selvhjælp

Ud over praktiske øvelser, så gør vi også meget ud af at give personalet færdigheder i at fremstille hjælpemidler lokalt. F.eks. vil gazebind fra Danmark hurtigt slippe op, mens der på stedet er masser af stof, gardiner, sengetøj eller andet, som kan bruges til fremstilling af forbindingsmateriale, ligesom det er vigtigt at de selv kan fremstille et spineboard til transport.

På fødegangen

Vi underviser hver dag mellem kl. 9.00 og 17.00, og om aftenen får vi lov til at være med på hospitalet, som har specialiseret sig i fødsler, og hvor der foregår 3500 fødsler om året. Officielt er det gratis at føde på alle hospitaler i Zimbabwe, men i praksis kan det være dyrt, fordi den fødende skal betale ekstra, hvis der f.eks. skal lægges et drop. På St. Lukes Mission Hospital har kvinderne mulighed for at føde helt gratis og kommer derfor langvejs fra for at få hjælp. 

På trods af at hospitalet er katolsk benytter personalet lejligheden til at oplyse kvinderne om prævention og HIV.

Vi oplever, at der var meget travlt på fødeafdelingen, men at arbejdet foregår utroligt effektivt. En 16 årig kvinde får kejsersnit, og der går 7 minutter fra rygmarvsbedøvelsen er lagt til barnet er ude – efter 35 minutter  er hele operationen overstået. 

Det er bemærkelsesværdigt at opleve, hvor stille der er på fødeafdelingen. Kvinderne føder uden en lyd, og vi bliver overraskede, da vi træder ind på en stue, hvor et barn kommer til verden i samme øjeblik – ikke en lyd fortæller, at der er noget helt særligt i gang...

Gaver til børnene

Vi får også lejlighed til at besøge børneafdelingen og har medbragt gaver til børnene, bl.a. tøjbamser og tegneredskaber. Gaverne er doneret af den operative leder på Falckstationen i Farum. Gaverne udløser vild begejstring, og det er tiltrængt med noget underholdning til børnene. Behandlingen er meget gammeldags, f.eks. skal en dreng, der har brækket benet ligge i stræk i sengen i 6 uger med en anordning med blyklodser, der holder benet. Her gør muligheden for at tegne selvsagt stor lykke, og en krammebamse er en god trøst.

Det bliver en spændende uge på hospitalet, som viser at RAVs arbejde giver stor mening. Inden vi tager videre udtrykker personalet en dybfølt tak for RAVs arbejde i flotte afskedstaler, som bestemt virker både oprigtige og hjertevarme. 

Nationalparken Hwange

Når man er udsendt af RAV, får man som frivillig mulighed for at opleve en del af det land, som man besøger.

September og oktober er den varmeste tid på året i Zimbabwe og det bedste tidspunkt for Safari, fordi de vilde dyr pga. varme og tørke samles for at drikke fra de menneskeskabte og pumpede vandhuller. 

Vi besøger Nationalparken Hwange, som med sine 30.000 elefanter er berømt for at være et af de få fristeder, der er tilbage for elefanter i Afrika. Vi får en kæmpe oplevelse her og ser eksemplarer på de fleste af nationalparkens dyr, bl.a. løver, flodheste, krokodiller, giraffer, elefanter, zebraer, gnuer og forskellige slags antiloper. 

Røgen, der tordner

En anden stor oplevelse er besøget  ved Victoria Falls, som betragtes som et af verdens syv naturlige vidundere og er et af verdens største vandfald. Det skaber så store vandsprøjt, at de kan ses 50 km væk – derfor er vandfaldet lokalt kendt som Mosi-oa-Tunya: Røgen, der tordner.

Hvert år i tørkeperioden fra august til januar reduceres vandstanden og en naturlig stenvæg når overfladen, stopper strømmen og danner et svømmebassin "Devil's Pool" på den yderste kant mod vandfaldene. Her er det muligt for os at komme helt ud at ligge på kanten og kigge de 100 meter ned af dette majestætiske vandfald, hvor en smuk regnbue fuldender det imponerende syn.

Præcis, hvor storslået Victoria Falls er, kan være svært at beskrive og billeder fra stedet giver ikke det rette indtryk, så jeg vil citere Dr. Livingstone, hvis ord rammer meget fint: "Ingen vil kunne forestille sig denne smukke udsigt fra noget de har set i England. Dette er aldrig før set med europæiske øjne, men synet er så vidunderligt, at det må have været beundret af flyvende engle..."

Politisk uro

Efter 14 dage i Zimbabwe skal vi atter tilbage til Danmark, men i de sidste dage, når vi at opleve den politiske ustabilitet, der i øjeblikket udspiller sig i kølvandet på præsidentvalget, hvor Mugabes mand blev valgt, men hvor oppositionen ikke vil anerkende valget. Der er mangel på varer og rationering af brændstof, som bl.a. får os til at spekulere på, om vi skal gå de 20 km til lufthavnen. Så galt går det dog ikke for os og efter endnu en lang flyvetur, er vi tilbage i Danmark. Imidlertid bliver turen for de næste ambulancereddere, der skal afsted til Zimbabwe aflyst pga. den urolige situation. 

Vi må håbe at situationen ændres, så RAV igen kan fortsætte det gode arbejde i landet, og jeg kan kun opfordre alle til at bakke op om RAVs indsats for at udbrede kendskabet og læren omkring førstehjælp, brand og redning til lande, i Sydamerika og Afrika. Læs mere på RAVS hjemmeside:
www.redderafverden.dk


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt