Nyheder
Lucian kæmper imod løn-dumping i Frederikshavn Rumænske Lucian-Stefan Turculeanu er ansat i 3F Frederikshavn for at få områdets østeuropæere til at organisere sig, så de får bedre vilkår på det danske arbejdsmarked.

50 nye medlemmer til 3F skaffet på bare en måned. Sådan lyder den imponerende præstation for 39-årige Lucian-Stefan Turculeanu.

Han er nyansat i 3F Frederikshavn som organisator for at få Frederikshavn Kommunes mere end 1400 rumænere og 600 polakker ind i en dansk fagforening. Og allerede efter den første måned, er der resultater:

 • Det er ganske imponerende den medlems-tilgang, som Lucian har givet os. Lucian er selv fra Rumænien og har derfor en helt anden forståelse for østeuropæere, end vi danskere har. For det første taler han sproget, for det andet kender han den mentalitet, som især de rumænske arbejdere har, siger Finn Jenne, der er formand for 3F Frederikshavn.

   

  MR: En arbejdsulykke ændrede alt

  Lucian og hans kone kom til Danmark i 2012 fra Vulcan i Huneboara-provinsen i Rumænien. Samme dag parret ankom begyndte Lucian at arbejde på fiskefabrikken Prime Ocean i Skagen:

  - I starten vidste jeg ikke, hvad mindsteløn, overtid og overenskomst var, men det fandt jeg ud af via 3F, der hjalp mig, da min bror, der også arbejder på Prime Ocean, kom til skade i en arbejdsulykke. Her var 3F Frederikshavn og Finn Jenne især en særdeles god hjælp.

  Arbejdsulykken blev for Lucian starten på et stort fagligt engagement. Han blev tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant, fik sikret overenskomst på sin arbejdsplads og kom med i bestyrelsen på Prime Ocean. Lige siden har han været tæt knyttet til 3F Frederikshavn. Derfor var det naturligt for formand Finn Jenne at udvide samarbejdet:

 • Vi har mange østeuropæiske arbejdere i vores område, og det en stor hjælp få en dygtig mand som Lucian, der har gjort imponerende fremskridt i sit arbejde på Prime Ocean, ind i vores organisation.

   

  MR: De skal have det hele med

  Lucian startede 1. maj hos 3F Frederikshavn som organisator i en to årig projekt-stilling. Målet er i løbet af tidsperioden at få 250 nye østeuropæiske medlemmer ind i 3F Frederikshavn, og efter bare en måned er en femtedel i hus:

  - Det er gået stærkt i starten. Især på grund af mit personlige netværk. Den fart kan jeg nok ikke forvente fortsætter, men jeg arbejder strategisk videre med hver enkelt virksomhed, der har østeuropæere ansat. Rumænerne og østeuropæerne arbejder både i industrien men også på hoteller. Desuden har jeg fokus på lokale områder, som eksempelvis Dybvad, hvor der bor mange rumænere, siger Lucian.

  For Lucian - og for 3F handler projektet ikke kun om nye medlemmer. Det handler i lige så høj grad om at undgå løn-dumping og sikre fair og lige vilkår på arbejdsmarkedet:

 • Jeg har mødt mange rumænere, der ligesom mig ikke kendte til det danske arbejdsmarked. Måske er de godt tilfredse med deres arbejdsvilkår - men de forstår ikke helt, at den overenskomst, som gælder på deres arbejdsplads, ikke er kommet af sig selv. Det er en kamp, som 3F og andre organisationer har kæmpet, og som vi fortsat må bakke op om, ellers mister både østeuropæerne og danskerne de rettigheder, som vi i dag har på arbejdsmarkedet, siger Lucian mens Finn Jenne supplerer:

 • For mange østeuropæere er vores mindsteløn og vores arbejdspladser fuldstændig fantastiske sammenlignet med, hvad de kommer fra, men selv om det er en stor forbedring, så skal de have hele pakken med. Også overtidsbetaling, løn under ferie og sygdom. Ellers får vi et skævt arbejdsmarked. Her er Lucian en vigtig brik i en større opgave.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
 • Rabat på dine forsikringer
 • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
 • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt