Nyheder
Næstehjælperne gør julen hjertevarm i Frederikshavn Har du overvejet at donere 100 kroner til et godt formål? Så burde de måske gå til Næstehjælperne i Frederikshavn

I disse dage sender de 60 frivillige fra foreningen hundredevis af julekasser og indpakkede julegaver ud af døren på Fiskerihavnsgade.

Her ligger nemlig den lokale Frederikshavn afdeling af Næstehjælperne, som ganske gratis og af et godt hjerte, hjælper mennesker, der er blevet fanget i fattigdom. De er enten røget ud af dagpengesystemet, er på integrationsydelse eller ungdomsbistandshjælp - eller coronaen har taget deres job. I løbet af en uge kigger 350 familier forbi, og over en måned kommer 600 forskellige familier og får hjælp på adressen.

- I år har vi ekstra mange, der har brug for hjælp, fordi de har mistet deres arbejde. Måske har man lige råd til at beholde bilen, og sidde i lejligheden eller huset, men mad og tøj er der ikke til, og her kan vi hjælpe, siger Jannie Sloth Johansen, der er initiativtager til den fire år gamle forening.

Fattige i Frederikshavn
Det hele begyndte hjemme hos Janni i november i 2016.
I juni samme år var Næstehjælperne startet i København og var i første omgang en protestgruppe mod kontanthjælpsloftet.

Gruppen voksede hurtigt til 15.000 medlemmer på landsplan, og Jannie ville gerne hjælpe.

- I den første periode samlede jeg ind i Frederikshavn og sendte flyttekasser til København. Det var dengang, at jeg troede, at der ikke var nogle fattige i Vendsyssel. Men jeg blev klogere.

I løbet af efteråret 2016 fik Jannie henvendelser fra lokale folk i nød, og hendes indsamling voksede ud af privaten og videre til et lokale i boligforeningen Vesterbo. I april i år overtog de lejemålet i Fiskerihavnsgade blandt andet med hjælp fra 3F i Frederikshavn:

- Vi manglede i den grad penge til husleje. Her har 3F og Finn Jenne hjulpet os langt med en donationen på 60.000. kroner.

Pengene er givet ud fra 3F's synlighedspulje:

- Vi har mulighed for at sætte fokus på en del af vores foreningsliv i Frederikshavn, som de færreste måske kender. Normalt giver vi et sponsorat til en fodbold- eller håndklub, men med Næstehjælperne har vi fundet en forening, der virkelig trænger, siger Finn Jenne og fortsætter:

- Vi mener, at det er et vigtigt budskab, at komme ud med. Dels, at der er fattigdom i Danmark og at der samtidig er nogle fantastiske frivillige, der gør en forskel, for danskere, der er røget igennem samfundets sikkerhedsnet. Jannie supplerer:

- Lige nu er der 630 børn i Frederikshavn, der lever under fattigdomsgrænsen. Børn og familier, hvor tre måltider mad hver dag ikke er en selvfølge. På landsplan er der ifølge tal fra Rockwoolfonden 64.500 børn under fattigdomsgrænsen

Selvværdet vokser
Ud over at uddele mad, tøj og ting til de mennesker, der trænger, tilbyder Næstehjælperne netværk og sammenhold for brugerne af stedet. En af dem er Fie. Hun startede som bruger af Næstehjælperne i 2017. I dag er hun frivillig:

- Næstehjælperne har givet mig så meget, og nu bidrager jeg ved at give lidt igen. Jeg har været på kontanthjælp længe og kæmper med kommunen om at få min førtidspension. At være frivillig her tre gange om ugen hjælper mig helt vildt. Det er blevet en slags medicin for mig og det hjælper mod den angst, som jeg ellers kæmper med, siger Fie og Jannie supplerer:

- Fie lever i den grad op til vores motto: Tag hvad du har brug for, og giv selv videre, hvad du kan. Mange af vores brugere er blevet frivillige og vokser af at få en rolle hos os. Det kan starte med at man eksempelvis brygger kaffe hver 14. dag og stille og roligt kommer selvværd og tro på sig selv tilbage. Præcis som det er sket med Fie. Hun er utrolig vigtig i fordelingen af hjælpen i dag, siger Jannie.

Mere end 60 virksomheder i Frederikshavn har doneret varer til de julekurve, som Fie, Jannie og de andre frivillige i øjeblikket giver væk - og fem dagligvarebutikker giver deres overskudsmad til projektet.

Har du lyst til at donere 100 kroner til Næstehjælpernes arbejde kan det ske på mobilepay 40 12 92. Hvis du vil deltage som frivillig, så kontakt Jannie Sloth Johansen på Facebook. Har du brug for hjælp, så meld dig ind i gruppen Næstehjælperne i Frederikshavn og Hjørring på Facebook.

Fakta om Næstehjælperne i Frederikshavn

  • Blev startet i november 2016 af Jannie Sloth Johansen for mennesker i nød.
  • Foreningen er uafhængig og holder til i Fiskerihavnsgade, hvor de uddeler mad, nødpakker, julegaver og julehjælp.
  • Næstehjælperne har modtaget donationer fra 3F Frederikshavn, fra fonden Wish og fra mere end 60 lokale virksomheder og 5 dagligvarebutikker.
  • Foreningen er et værested og samlingspunkt for de 60 frivillige og brugere.
  • Der bliver - når der ikke er corona - arrangeret fællesspisning, strikkecafe og repaircafé. Derudover arbejdes på at give fattige børn ferieoplevelser.

Kontakt Jannie Sloth Johansen på Facebook, hvis du har lyst til at donere tid, ting eller penge til projektet.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt