Nyheder
Giv de unge en god start på deres arbejdsliv

 
Sommeren er kommet, temperaturen stiger og skoleskemaet siger sommerferie. Det betyder for mange unge mennesker, at det er tid til et fritidsjob.

Mange brancher oplever en sæsonbestemt stigning i aktivitet, så mulighederne for at få et fritidsjob er mange.

Som forældre til en ”fritidsjobber” kan jeg anbefale jer at tage et kig på ansættelseskontrakten – for sådan en har man krav på senest efter en måneds ansættelse, hvis man arbejder mere end otte timer om ugen.

Når du sidder med juniors ansættelseskontrakt, så er der et par ting du skal være opmærksom på. Den første er feriepenge – børn og unge har, på samme måde som voksne, krav på 12,5% i feriepenge. Derudover kommer retten til sygedagpenge ved sygdom, hvis de har arbejdet 74 timer indenfor de otte uger.

Lad mig understrege at junior ikke selv finde en afløser ved sygdom – det er arbejdsgivers pligt. 

Mange virksomheder er dækket af en overenskomst, som sikrer at medarbejderne arbejder under ordnede forhold. Men det er alligevel en god idé at få lønsedlen tjekket hos tillidsrepræsentanten eller i fagforeningen som junior naturligvis er meldt ind i.

Når alt det er på plads, så kan vi som forældre passende tage et kig på juniors arbejdsplads. Det er ulovligt for unge, som ikke har afsluttet 9. klasse, at arbejde i lokaler hvor der udskænkes alkohol. Og arbejdes der et sted hvor der er åbent om aftenen, så er der et forhold mere at være opmærksom på – det er nemlig ikke lovligt for unge under 18 at arbejde alene mellem 18 og 6 på hverdage og 14 og 6 i weekenden.

Det siger sig selv, at de unge mennesker får den bedste og tryggeste start, på det arbejdsmarked som de skal være en del af de næste 50 år eller mere, ved at være medlem af en rigtig fagforening. Børn og unge under 18 år kan faktisk være medlem af 3F for under to kroner om dagen.
Jobpatruljen er igen i år på farten, rundt om i hele landet og i uge 29 kommer de forbi Holbæk og Odsherred.

Hvert år taler de med mange unge mennesker – og ofte er deres oplevelse, at der ikke er styr helt på forholdene rundt omkring i de danske virksomheder.
Vores mulighed for at hjælpe de unge som havner i en uheldig situation, er naturligvis afhængig af at de er medlem her hos os ved 3F.

Nå kære forældre. Skal vi ikke stå sammen om at sikre, at netop jeres børn får en rigtig god oplevelse når deres arbejdsliv starter.

Vi står klar til at tage en snak med både junior og jer.
Allan Andersen
Afdelingsformand
3F Holbæk-Odsherred

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt