Nyheder
Annette gik ned med stress "Det er vigtigt, at man ser det hele menneske" Annette Brogaard sagde i 2017 sit mangeårige job op hos B&O. Kroppen og sindet kunne ikke klare presset længere. Den 53 årige struerbo skulle nu navigere i en situation, hvor hun både skulle fokusere på sin stress, mødet med systemet og sit videre arbejdsliv. De næste to år stod på op og nedture, men efter flere forskellige beskæftigelsesforløb fik blandt andet Jobekspressen hos 3F Holstebro, Rummelig imidt, et godt netværk og egen ihærdighed Annette på rette kurs igen.

Hver eneste morgen kører Annette Brogaard til Sydkajen på havnen i Struer.

 

Den friske luft fra Limfjorden møder hendes kinder og mågeskrig hendes ører, når hun går under de store havnekraner hen mod hendes destination: Virksomheden Global Wind Academy. Annettes arbejdsplads. Her låser hun den hvide hoveddør op, der er flankeret af to

blomsterkummer med flotte lilla blomster. Klokken er 7.30, og Annette skal i gang med dagens

anden dont. Global Wind Academy er en virksomhed, der uddanner og opgraderer personale, der arbejder i vindmølleindustrien.

 

”Jeg møder hver morgen og tager imod kursisterne, laver kaffe og morgenmad. Om formiddagen gør jeg frokosten og eftermiddagskaffen klar til kursisterne. Så kører jeg måske

nogle ærinder, inden jeg tager hjem. Jeg møder ind igen om eftermiddagen og lukker af. I og med at jeg er første mand på tinge og siger pænt godmorgen, er det en god

fornemmelse også at sige pænt farvel kl. 15,” siger Annette.

 

Den 53 årige struerbo har været tidligt oppe. Allerede klokken 5.30 mødte hun ind på sin anden arbejdsplads, Alpha Offshore, på Farvervej i Struer. Men det gør ikke så meget med det tidlige tidspunkt. ”Det ligger jo kun fem minutter væk fra, hvor jeg bor,” som hun siger. Hos

Alpha Offshore sørger Annette for, at der er rent og pænt, og samtidig laver hun lidt kontorarbejde.

 

”Jeg er i sin tid uddannet kontorassistent, så jeg skal blandt andet hjælpe med at gøre klar til

løn,” siger hun.

 

De to stillinger udgør tilsammen 32 timer om ugen, hvilket betyder, at Annette Brogaard den 1. oktober 2019 ikke længere er en del af dagpengesystemet.

 

"Jeg bliver selvforsørgende igen, og det er perfekt. For som det står nu, så ville jeg til november ryge ud af dagpengene og komme på kontanthjælp. Så jeg har været meget

nervøs og opsøgende, og jeg håbede, at det kunne ende ud i flere timer. Det lykkedes, og det er fantastisk,” siger Annette.

 

De lyse dage blev mørke

 

For at forstå, hvorfor det er fantastisk, at Annette Brogaard nu kan kalde sig selvforsørgende, skal vi spole tiden to år tilbage til starten af 2017. Her skete der nemlig noget epokegørende i

Annettes liv. Efter at have arbejdet hos Struers stolthed, Bang og Olufsen, i 16 år gik den dengang 51-årige kvinde ned med stress. De lyse dage blev mørke, og kroppen og sindet sagde fra. Hun kunne ikke længere fungere i hendes arbejde. Derfor blev Annette sygemeldt. Hos B&O arbejdede hun i kvalitetskontrollen på aluminiumsfabrikken på Fabrik 5, hvor der blandt andet bliver produceret aluminiumselementer til egne produkter, men også elementer til for eksempel bilindustrien.

 

”B&O gjorde rigtig meget for at få mig i gang igen, men i og med at jeg kunne mærke, at

tingene ikke ville forandre sig, og det var det, jeg havde brug for, så duede det ikke. Jeg havde brug for en ny hverdag, hvor jeg kunne fungere som menneske,” siger Annette Brogaard om tiden efter hendes sygemelding.

 

”Jeg bliver selvforsørgende igen, og det er perfekt. For som det står nu, ville jeg til november ryge ud af dagpenge og komme på kontanthjælp.”

 

Tiden gik, og omkring juletid i 2018 blev Annette kontaktet af hendes fagforening 3F Holstebro. Fagforeningen ville have Annette med i deres projekt: Jobekspressen. Et projekt, der er en del af socialfondsprojektet Rummelig imidt, som er finansieret af EU og Region Midtjylland. Projektet skal hjælpe borgere på kanten af arbejdsmarkedet i beskæftigelse.

 

”3F mente, at jeg ville passe rigtig godt ind i projektet. En kvinde på min alder, der er specialiseret indenfor et lille område, og har en baggrund med stress, kan have svært ved at gå ud og finde et nyt arbejde sådan her og nu. Samtidig skal jeg jo være meget opmærksom

på, hvad jeg udsætter mig selv for på grund af stressen,” fortæller Annette.

 

Hun takkede ja til tilbuddet om at deltage i Jobekspressen, og hun startede op på det fem uger lange forløb hos 3F Holstebro kort efter.

 

”Allerede første gang jeg blev introduceret for projektet, følte jeg mig utrolig tryg ved det. Jeg

følte mig tryg, fordi det var hos min fagforening. Jeg har tidligere været på andre kurser, hvor det hele har virket lidt overfladisk. Men her kunne jeg med det samme mærke, at der blev taget udgangspunkt i det enkelte menneske. Det er vigtigt,” siger Annette Brogaard og forsætter:

 

”Derudover var kurserne hos 3F heller ikke overfyldte, og det var et forum, hvor der var plads til – hvis man havde lyst – at lære hinanden at kende. Samtidig var der en egentlig opfølgning på, at det skulle ende ud i et job eller en kontakt til en arbejdsplads. Det var det, der gjorde,

at det gav mening for mig.”

 

Jeg fik styrket min selvtillid

 

Hos Jobekspressens femugers-forløb fik Annette Brogaard både vejledning i jobsøgning og arbejdsmarkedet, men der var også meget fokus på sundhedsbegreber, mestring, kriser

og stresshåndtering.

 

”Vores vejleder var rigtig god til at fortælle om de firkantede ting ved at søge job, hvordan arbejdsmarkedet er strikket sammen, og hvordan ens tilgang kan være i forhold til, om man er introvert eller ekstrovert. Alt det der, hvor vi går ud og møder verden som menneske. Det gav

rigtig meget viden omkring, hvordan vi kan virke anderledes, end vi tror, vi er,” forklarer hun.

 

Udover en fast vejleder havde deltagerne hos Jobekspressen også tilknyttet en sygeplejerske, der underviste i psykologi og kroppen.

 

”Det var nok yndlingsfaget for os alle sammen. Her blev vi klogere på, hvordan hjernen fungerer, og hvordan vi reagerer som mennesker, når vi bliver udsat for stress og pressede situationer. Samtidig var det muligt at byde ind med sine personlige erfaringer, lige så vel som det var okay, hvis man ikke havde lyst til at fortælle noget. Det kan godt være hårdt, når der rippes op i sådan noget,” siger Annette.

 

Hver dag efter kurset havde Annette og de andre deltagere i Jobekspressen mulighed for at få

hjælp af 3F’s faglige medarbejdere med henblik på jobafsøgning, praktik eller kontakter til virksomheder.

 

”Der var faktisk fire deltagere, der kom i arbejde i selve kursusperioden,” fortæller hun.

 

”En kvinde på min alder, der er specialiseret indenfor et lille område, og har en baggrund med stress, kan have svært ved at gå ud og finde et nyt arbejde sådan her og nu.”.

 

Da de fem uger var gået, gik Annette opløftet derfra med oprejst pande og med følelsen af, at hun sagtens kunne have taget fem uger til.

 

”Jeg fik rigtig meget ud af forløbet. For det første fik jeg en masse feedback, og jeg kunne mærke, at jeg åbnede mig rigtig meget og fik fortalt om nogle situationer fra mit liv og arbejdsliv, som egentlig betød meget for mig. Og folk gav mig respons, og de kunne forstå

mig. Desuden fik jeg styrket selvtillid og troen på, at jeg er god nok, selvom jeg tidligere havde lidt nederlag på nederlag i arbejdslivet. Men jeg blev bekræftet i, at det var okay, at jeg havde sagt fra, da jeg stod med kniven for struben rent helbredsmæssigt,” siger hun.

 

Sideløbende med at Annette afsluttede forløbet hos Jobekspressen, ville skæbnen, at hun blev kontaktet af en arbejdsgiver, der gerne ville have hende til samtale. Den ihærdige indsats med at udvikle sit netværk gav pote. Arbejdsgiveren var Global Wind Academy, hvor Annette fortsat er i dag. Hos struervirksomheden startede Annette stille og roligt ud med at arbejde 2,5 time om dagen. Timetallet blev løbende forøget, og Annette udviklede sit netværk. Det resulterede i, at hun fik arbejde hos to andre virksomheder, og pludselig stod med tre småjobs. I dag har to af virksomhederne; Global Wind Academy og Alpha Offshore, tilbudt Annette en fastansættelse på 32 timer om ugen.

 

”Det er vigtigt, at man ser det hele menneske, og det gør mine arbejdsgivere. De opfordrer mig til mærke efter, hvordan jeg har det. Jeg har fået et arbejde, hvor jeg mere eller mindre selv kan styre min tid, og det giver mig ro på. Derudover har jeg frihed til at være kreativ, indkøbe blomster, dekorere og møblere, som jeg vil. Jeg har det, som blommen i et æg, og det hele er lidt af et drømmescenarie.”Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt