Nyheder
Hvilken skandale er du til? Overalt har den langvarige periode med Corona-pandemi givet dønninger. Med frygt. COVID-19-ramte. Arbejdsløse. Lukningstruede virksomheder og brancher. Adfærdsbegrænsninger. Skolelukninger. Og stærkt begrænsede fritidsaktiviteter...
Den slags vilkår giver også grobund for stærke meninger og forskellig opfattelse af virkeligheden.

MINK-SKANDALEN...

ALTSÅ IKKE den gængse med dyreværnsaktivisters krav om at Danmark på lige fod med 18 andre lande skal få udfaset minkavl. Aktuelt er det Storbritannien, Østrig, Norge, Holland, Belgien, Luxembourg, Tyskland, Frankrig, Spanien, Slovakiet, Tjekkiet, Polen, Serbien, Kroatien, Makedonien, Schweiz, Slovenien og Bosnien-Hercegovina.

OG HELLER IKKE den svigtende afsætning efter at mode-brands som Gucci, Armani, Versace, Chanel, Michael Kors og Prada har meddelt, at de fremover ikke vil bruge pels. Det er vist ellers en væsentlig årsag til at de danske minkavleres omsætning er faldet i værdi fra 9½ milliard kroner i 2012 til 2½ milliard kroner i 2019.

MEN DEN FRA SIDSTE SOMMER, hvor vi pludselig blev ramt af en særlig mutation af COVID-19 blandt og via mink. Den har siden leveret stof til gys, gru, et ministerfald og grimme eksempler på uendelig bagklogskab…

SYND FOR MINKENE
ÆRGERLIGT FOR MINKAVLERNE
OG SYND FOR SAMFUNDET

Når vi ustandseligt i pressen er blevet præsenteret for dynger af aflivede mink – suppleret med små klip af mink-avlere som hyggeligt klør de små dyr i nakken, så mangler lige den sidste redelighed.

Minkavlerne avler for at pelse dyrene. Og f.eks. ”året før Corona” producerede de med 2½ million avlsmink 24½ millioner dyr til aflivning og pelsning. Så de samme filmklip med dynger af ombragte pelsdyr kunne være lavet inden Corona-pandemien og den måske lidt kiksede håndtering af den COVID-19 variant, som minkene muterede…

Der er nu lavet en politisk aftale om erstatning til minkavlere og følgeerhverv.

At der skal kompenseres i en eller anden grad er vel naturligt, når samfundet beslutter at en profession skal lukkes ned.

Men mest rimeligt ville det være, at de almindelige eksproprieringsregler blev taget i anvendelse. – Og at kompensationen ikke konverteres til én langstrakt ”gavecheck” med dækning af 10 års indtjening fremover – uden modregning af eventuelle andre indtægter.

For det er da godt nok ualmindelig flot til en branche, som i forvejen burde have set sig om efter en anden ”forretningsmodel”. Tænker at rigtig mange andre små selvstændige - restauranter, købmænd, murermestre, autoværksteder og så videre selv har måttet imødegå tab ved at ændre adfærd og arbejdsfelt!

Her var ingen tabsdækning for uanvendelige lokaler og ingen 10 års garanti for fremtidig indtjening.

Men minkavlerne har sammen med gode kontakter på Christiansborg og en veltilrettelagt presseoffensiv skabt en ny standard. Der er stillet 19 milliarder kroner og ”kilometervis af undskyldninger og Christiansborgtid” til rådighed. Branchen kan nu økonomisk ”tørre sveden af panden”. – Og det samme kan de pengeinstitutter/kreditselskaber, som måske havde været lidt for risikovillige. De får nu indfriet udestående gæld af staten.

VELFÆRDS-SKANDALEN…

Selv om danskerne kan være ret godt tilfreds med, at vi har et samfund, som har råd og mod til aktivt at bekæmpe sådan en Corona-krise, så efterlader det alligevel lidt ekstra overvejelser, at så mange penge så let overføres til de her minkavlere.

For samme beløb kunne man f.eks. have bygget fire ”supersygehuse”; betalt 27 nye F-35-kampfly; betalt en tredjedel af Femernforbindelsen; Lønne 44.000 ekstra pædagoger i et år; Plantet 940.000 hektar ny skov; - Eller hævet dagpengene med 25%.

Men nu valgte flertallet på Christiansborg altså at ”købe minkbranchen” (- som måske i forvejen havde købt et par politikere)?

Mens milliarderne ruller den vej, drypper det da også lidt på vores arbejdsløse medlemmer. De står nu til at få forlænget den periode på 2 år man maksimalt kan få arbejdsløshedsdagpenge i med en ”død periode” på endnu en måned…

Så kære Mette Frederiksen og folketingsflertal: Vores fælles velfærd mangler samme omsorg som minkavlerne har fået. Vi kunne da alle sammen godt tænke os 10 års løn - reguleret med 2,5% årligt og naturligvis forudbetalt og fulgt op af en ”fritstilling”, som giver os mulighed for at lave hvad som helst i den periode. Men det er selvfølgelig ikke muligt.

Jeg foretrækker almindelig
anstændighed, omsorg og solidaritet.

DAGPENGENE OP OG PENSIONSALDEREN NED

Det kunne være en anvisning på en anderledes reform-amok, som for en gangs skyld ville tage hånd om almindelige borgere!

Hans A. Sørensen
fagforeningsformand
3F Horsens og omegn

den 3. februar 2021

Filer 20210203 Mink og midler 316 KB PDF Hent dokument
Kø på Mit3F Der er i øjeblikket længere svartider på 3f.dk. Du kan derfor opleve at blive sat i kø, når du vil tilgå funktioner på Mit3F.
Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt