Rumænere kæmper sig til 300.000 kroner og overenskomst

Journalist Morten Halskov fra Fagbladet 3F var i afdelingen onsdag aften og har skrevet følgende artikel:

En af landets førende virksomheder inden for svineavl har nu efterbetalt 300.000 kroner til ni rumænere, der var utilfredse med deres løn og fik den kraftigt forhøjet med hjælp fra 3F.

300.000 kroner. Det fik en flok rumænere onsdag aften til deling, da de var på besøg hos deres fagforening 3F Kalundborg.

Rumænerne fik pengene som afslutning på en faglig kamp mellem dem og 3F på den ene side og to landbrugsvirksomheder på Sjælland på den anden side.

Derudover har rumænerne sammen med 3F sørget for, at arbejde for virksomheden Tornhøjgaard A/S i Gørlev syd for Kalundborg nu er blevet dækket af overenskomst.

- Det vigtigste for os er, at vi har ændret noget. Vi bliver nu ikke længere behandlet anderledes end vores danske og litauiske kolleger. Nu kan vi leve et anstændigt liv. Det kunne vi ikke før, siger 35-årige Vasilica Puricoi, der er talsmand for gruppen på i alt ni rumænere, til Fagbladet 3F.

Følte sig snydt

I december 2016 henvendte han sig til 3F Kalundborg for at få at vide, hvad den normale løn for at passe svin i Danmark er. Timelønnen var på det tidspunkt mindst 135 kroner i timen ifølge overenskomsten mellem 3F og arbejdsgiverforeningen GLS-A.

Så meget tjente Vasilica Puricoi og hans rumænske kolleger ikke. Slet ikke.

- Jeg følte, at vi blev snydt. At vi blev underbetalt. Vi ville ikke finde os i at være billige arbejdere, siger talsmanden og fortsætter:

- Vi gjorde vores bedste og arbejdede lige så godt som danskerne og litauerne. Vi har fået nej fra arbejdsgiveren, når vi bad om at få højere løn. Vi indså, at vi måtte kæmpe for at få en bedre løn, og de andre meldte sig også ind i 3F.

Ansat til 68 kroner i timen

Fagbladet 3F har gennemgået fem rumæneres ansættelseskontrakter hos Tornhøjgaard A/S i perioden fra begyndelsen af 2014 og indtil midt i 2016. Rumænerne blev ansat til en månedsløn på mellem 11.000 og 15.500 kroner før skat. Eller mellem godt 68 og 92 kroner i timen.

Rumænerne fik ikke ekstra betaling for arbejde i weekender eller på helligdage, viser deres kontrakter. Deres danske arbejdsgiver betalte heller ikke pension til de rumænske medarbejdere.

- Det er grotesk, at vores medlemmer har fået så lav en løn. Arbejde i Danmark skal foregå på fair vilkår, siger Theis Olsen, faglig sekretær hos 3F Kalundborg, til Fagbladet 3F.

Forlig efter blokadevarsel

Efter de otte rumænere havde meldt sig ind i 3F, rejste 3F Kalundborg i begyndelsen af 2017 krav mod Tornhøjgaard A/S om, at virksomheden tegnede overenskomst.

Men virksomheden afviste at blive omfattet af en overenskomst - som søsterselskabet på samme adresse, Tybjerggaard, tidligere var blevet det. Derefter varslede 3F Kalundborg blokade imod Tornhøjgaard A/S.

Men midt i juni indgik parterne forlig i sagen. Parterne blev enige om, at Tornhøjgaard A/S senest 19. juni skulle melde sig ind i arbejdsgiverforeningen GLS-A - og dermed blive omfattet af dens overenskomst med 3F. Samt at Tybjerggaard skulle betale 300.000 kroner til 3F, som onsdag udbetalte pengene til de ni rumænere i sagen.

- Rumænerne er blevet dækket af overenskomst og får dermed nu blandt andet en langt højere løn samt tillæg for skæve arbejdstider. Og nu har de også fået en godtgørelse for den lave løn, arbejdsgiveren har betalt dem i den periode, de har været medlemmer hos os. Vi mener, at vi har opnået det bedst mulige resultat, siger faglig sekretær hos 3F Kalundborg Theis Olsen.

Ejer: Fair aflønning

Den familiestyrede virksomhed Tybjerggaard er en af Danmarks førende virksomheder inden for svineavlsbesætninger. Ejeren af Tybjerggaard, Susanne Jeppesen, er over for Fagbladet 3F meget fåmælt om det forlig, som hun selv har skrevet under på.

- GLS-A og 3F har indgået et forlig, og det har vi sådan set ikke noget med at gøre. Så jeg har ingen kommentarer til noget af det, siger Susanne Jeppesen.

Synes du, at det var en fair aflønning, rumænerne fik?

- Ja, det var det. Jeg vil sådan set ikke udtale mig, siger Susanne Jeppesen og afbryder telefonforbindelsen.  

Netværk på vej

Efter sagens afslutning har seks andre rumænere meldt sig ind hos 3F Kalundborg, oplyser faglig sekretær Theis Olsen. 3F-afdelingen vil nu forsøge at få etableret et netværk for dens rumænske medlemmer.

Det er en god idé, mener den rumænske talsmand Vasilica Puricoi:

- Mange rumænere kommer til Danmark for at arbejde via et bureau. Vi bliver lidt snydt, fordi vi kender ikke til skattetrykket i Danmark. Eller til prisen på brød, som er tre gange højere end i Rumænien. Vi troede, at vi fik 11.000 kroner i hånden. Vi var skuffede over at se, hvad vi havde tilbage af vores løn, siger han.

- Rumænere er en vigtig arbejdsstyrke i Danmark. Og antallet af rumænere i Danmark vil stige. Det er vigtigt, at de kender deres rettigheder i Danmark, siger Vasilica Puricoi.

 

Denne artikel kan endvidere læses på Fagbladet3F.dk

Menu