Nyheder
OK20 Kommentar fra 3F Kastrup Jeg er blevet opfordret til at uddybe bestyrelsens anbefaling samt perspektiverne i et nej hhv. ja til OK20.
De enkelte bestyrelsesmedlemmers bevæggrunde for at anbefale ja eller nej, er som før nævnt forskellige, og to medlemmer har anbefalet et nej. Men her er et forsøg.


Kommentar om OK20 og hvorfor Kastrup anbefaler et ja

Ved et ja er både de overenskomster parterne selv har forhandlet færdig, og de der er samlet op i forligsmandens mæglingsskitse, vedtaget med tilbagevirkende kraft fra 1. marts 2020.
I 3F kunne dele af Hotel- og Restaurations-området samt Vaskerierne slet ikke enes.
Alle andre i 3F, også Byggegruppen, blev enige med arbejdsgiverne om en ny overenskomst. Fra andre forbund er det malere og jernbane der ikke opnåede enighed.
De blev alle mødt med krav om forringelser, men er, om så må sige, hjulpet i sidste øjeblik af mæglings-systemet og dermed sammenkædningen. De bliver ikke ”efterladt på perronen”, men netop samlet op af mæglingsskitsen.
Ca. 600.000 ansatte er i alt omfattet af afstemningen som nu er i gang.

Ved et nej bliver der strejke og lockout på 5 dagen efter afstemningen slutter. Det vil sige fra den 21. april.
FH-medlemmer der er i konflikt, får naturligvis støtte fra deres fagforbund. I 3F er konfliktstøtten det samme som arbejdsløshedsunderstøttelse.
Tilsvarende får virksomhederne konfliktstøtte hos arbejdsgiverforeningerne.
En storkonflikt skal rulles i gang, men når først den kører, er den effektiv, og vi får forhåbentligt et gevaldigt boost af det faglige sammenhold.

Situationen i OK-20 er ændret meget fra de første overenskomster blev færdige, til nu hvor vi skal stemme: Corona’en er en ”game changer” som de siger på jysk.
Personligt hører jeg til dem der mener at de forhandlede overenskomster er gode, og forbedret på adskillige punkter, og at de giver reallønsfremgang. Så jeg havde anbefalet et Ja også i en normal situation. Men en ny situation kræver en revurdering: Hjælper en storkonflikt?

Er styrkeforholdet nu sådan, at arbejdsgiverne tager et konfliktnederlag med oprejst pande, og giver os mere end der var forhandlet frem?  Næppe. Det vil ende med et folketingsindgreb efter xx dages konflikt.
Politiske indgreb er en uskik, men det ikke noget vi som sådan er er bange for. Vi skal sgu stemme for det vi mener kan bringer os nærmere vores mål.
Spørgsmålet er så om et Nej gør det.

Hvad vil et folketingsflertal ophøje til lov?
Blå blok og Radikale Venstre har tilsammen flertal i Folketinget. De er sultne efter at markere sig i forhold til Corona-Mette, og de tænker ikke som regeringen når det kommer til økonomisk politik. For nu at sige det mildt.

Hvad kan folketinget finde på at ophøje til lov:

  • Det samme som vi selv lige har stemt nej til?
  • Mere end det vi stemte nej til?
  • Mindre end vi stemte nej til?
  • Den samme ”ramme”, men på en anden måde?
  • Forlængelse af den nuværende overenskomst i et år eller to?

Hvad der sker håndteres af dem der kan skaffe flertal. Så enten får vi noget halvdårligt fra S + Blå Blok eller noget heldårligt fra Blå Blok. Pest eller Kolera (eller COVID19.

Med den aktuelle situation som baggrund, er det givet at DA, DI, Dansk Byggeri mfl. vil presse voldsomt på, for at alt i de nye overenskomster der koster penge, droppes eller udskydes mest muligt.  Vi har faktisk noget at miste.

Vi skal fastholde bevægelsen imod social dumping og vi skal være klar til nye lokalforhandlinger efter Corona. Vi skal glæde os over at diverse hjælpepakker ikke sparker benene helt væk under os, så der også bliver noget at forhandle om i fremtiden.

Uanset hvad, er det vigtigt at alle stemmer. Bliver der storkonflikt tager vi det til efterretning – og gir’ den gas. Det har vi også prøvet før, og vi er faktisk gode til det!

Men Kastrup anbefaler et JA.

Venlig hilsen

Henrik Bay-Clausen
Formand

 

 Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt