Nyheder
Leder Chaufføren 4 2021 Stop det monopsone prekariat*

I de senere år er der kommet et stigende prekariat der lever en fattig tilværelse i monopsone* virksomheder. Det skal stoppes!

Det er uhæderligt, det er ødelæggende og det hindrer udvikling.

Det er på tide at vi som samfund, som fagbevægelse, sætter os til modværge mod disse tendenser. Vi kan lige så godt starte med os selv først.

Men der må også lovgivning til. Vi har en monopollovgivning. Vi bør også have en lovgivning mod monopsonier. Der er grundlæggende ingen forskel.

Når man kun har én køber til et produkt, så har man det omvendte af et monopol, så har man en monopson handel. Altså lige omvendt fra et monopol, hvor der kun er én udbyder.

Og det er jo det som sker med foruroligende hast hos en række nye aktører. Nemlig.com, Wolt, Hungry.dk og flere.

De ansætter folk, som de alligevel ikke har ansat, for den ansatte er blevet ansat som selvstændig, men kun med en aftager, en køber af hans produkter. Nemlig dem som ansatte ham, som de jo så påstår at de ikke har.

Nu kan denne falske selvstændige så selv sørge for sine sygedagpenge, feriepenge, pension osv. Det er ikke hans egentlige arbejdsgiver problem mere. Til gengæld må den nyslåede falske selvstændige kun afsætte sine varer til ham. Det er uhæderligt.

Og det er ødelæggende for udviklingen af et marked der baserer sig på fornuft, prisudvikling, lønomkostninger og meget mere. For der er kun en aftager af den falske selvstændiges produkter, og det er reelle arbejdsgiver.

Disse modeller hindrer også udvikling af vort indtil videre dynamiske arbejdsmarked. For der er vokset et prekariat op (som falske selvstændige) der er begyndt med stor gæld og med kun en sikkerhed i tilværelsen, at det kommer til at gå dårligere og dårligere for hver dag.

Som sagt har vi i dag en monopollovgivning. Den er ikke perfekt. Men vi ønsker ikke monopoler, vi stritter imod. Det er på tide at arbejdshandsken findes frem hos os selv i fagbevægelsen og hos vore lovgivere, så vi også kan få bugt med monopsonierne.

Er man selvstændig, skal man kunne handle frit. Det kan de ”falske” selvstændige ikke. Bring ikke dig selv i den situation, og lad ikke de ”falske” selvstændige bringe dig varer.

Under corona lærte vi at en stærk fagbevægelse og en stærk modpart på arbejdsgiverside, kan sikre stærke aftaler på arbejdsmarkedet.

Den lærdom skal vi ikke hælde ned ad brættet. Så stands de monopsone virksomheders hærgen.

Go’ sommer til alle vore medlemmer og vore læsere!

Monopson   *

En markedssituation, hvor der kun er én køber. Vedkommende har dermed markedsmagt, dvs. indflydelse på prisen, som den pågældende vare sælges til. Situationen er parallel til et monopol, som betegner en markedssituation, hvor der kun er én sælger af en vare.

Prekariat

Samfundsklasse af mennesker med meget forskellig social- og uddannelsesmæssig baggrund, der arbejder under usikre eller skiftende forhold, uden ansættelseskontrakt, fast timetal og i en tidsbegrænset periode.

 

Kø på Mit3F Der er i øjeblikket længere svartider på 3f.dk. Du kan derfor opleve at blive sat i kø, når du vil tilgå funktioner på Mit3F.
Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt