Rikke blev snydt på sit fritidsjob

Rikke Kjærs chef ville ikke udlevere lønsedler. Da hun endelig fik dem, fandt hun ud af, at hun var blevet snydt.

Artiklen blev bragt i Fagbladet den 30. maj 2011.

Du kan læse mere om fritidsjob og downloade en folder om regler og lønsatser på www.jobpatruljen.dk

Glæden var stor, da 21-årige Rikke Kjær i marts 2010 blev ansat som afrydder på den irske pub Murshin Durkin i Randers.

Til daglig læser hun på HF, og hun havde brug for et fritidsjob til at supplere SU'en.

I dag er smilet imidlertid forsvundet, og Rikke Kjær venter stadig på de 10.570 kroner, som pubben skylder hende for manglende løn og feriepenge.

Det gør mig sur, og jeg forstår ikke, hvorfor de skulle behandle mig sådan, siger hun.

Ville ikke udlevere lønseddel

Allerede før Rikke Kjær var begyndt i sit nye job, opstod de første problemer. Hun kunne ikke få udleveret sit ansættelsesbevis. Adskillige gange måtte hun henvende sig til sin chef, før hun til sidst slog i bordet og fik beviset udleveret.

Jeg ville jo gerne være ansat på lovlig vis og have papir på det. Men jeg nåede at arbejde to-tre uger, før jeg faktisk fik det, forklarer hun.

Problemerne stoppede dog ikke her. Lønsedler var således heller ikke til at drive ud af chefen på Murshin Durkin.

Jeg ville gerne kunne se, om jeg fik det rigtige i løn. Men uanset hvor mange gange jeg bad om det, kunne jeg ikke få dem, siger Rikke Kjær.

Efter et par måneders ansættelse kontakter hun derfor 3F og beder dem hjælpe hende. De må dog også give fortabt over for pubben efter måneders tovtrækkeri. I stedet beder de i august SKAT om at indhente oplysningerne.

Snydt for over 10.000 kroner

Der går yderligere fem måneder, før 3F i januar 2011 endelig får udleveret lønsedlerne fra SKAT. Her fremgår det, at Rikke Kjær er blevet snydt for feriepenge under ansættelsen.

Hun har simpelthen ikke haft mulighed for at tjekke sine lønsedler undervejs. Men det er jo ikke underligt, at man forsøger at skjule, at man snyder sine ansatte, siger faglig sekretær i 3F Randers Jonna Lauritsen.

I mellemtiden er pubben Murshin Durkin gået konkurs. Rikke Kjær modtager i marts en opsigelse dateret 16. december og får at vide, at der ikke er mere arbejde.

Hun har dog ikke fået løn for opsigelsesperioden, som hun ellers har ret til. Derudover mangler hun også fortsat at få løn for de sidste 18 timer, hun var på arbejde før konkursen.

I alt samler 3F et krav på 10.570 kroner for fritidsjobberen.

Kan ikke finde nyt job

Men som følge af konkursen er der ikke umiddelbart penge at komme efter. Kravet er nu sendt videre til Lønmodtagernes Garantifond, og imens venter Rikke Kjær fortsat på sine penge.

Det går mig på, da jeg jo nu kun har min SU. Jeg har prøvet at finde et nyt job, men det er umuligt at finde noget, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ejeren af den nu hedengangne pub.