Nyheder
Ny positivliste skaber ladeport for social dumping Debatindlæg på vegne af næstformanden bragt i Nordvestnyt: "Løsningen kan aldrig være, at import af udenlandsk arbejdskraft skal betyde et ræs mod bunden for os."

1. juli trådte den nye positivliste for faglært arbejdskraft i kraft. Ordningen betyder, at virksomheder, der lever op til deres lærlingeansvar, får mulighed for at importere faglært arbejdskraft fra ikke-EU-lande inden for områder med mangel på arbejdskraft. Ansættelsen skal være på sædvanlige løn-og ansættelsesvilkår.

Og her stopper vi så lige op, for det lyder måske meget fint, men virkeligheden er en anden. Ordningen fører nemlig til massiv social dumping. Den har arvet en praksis fra positivlisten for højtuddannede, som går ud på, at halvdelen af lønnen kan udbetales som kost og logi og den anden halvdel kan udbetales til udenlandsk bankkonto. Og her har vi problemet.

Så selvom der grundlæggende er meget godt at sige om den socialdemokratiske regerings arbejdsmarkedspolitik, så er der ingen tvivl om, at den nye positivliste
udgør et stort problem. For sagen er den, at importen af udenlandsk arbejdskraft fra 3. verdenslande kommer til at påvirke vores medlemmers løn-og arbejdsvilkår.

Hvordan kan det dog være? Jo, ser du, når vores kolleger fra 3. verdens lande er villige til at blive lønnet med kost og logi, så er de meget billigere arbejdskraft end os. Så vil arbejdsgiverne foretrække den udenlandske arbejdskraft, medmindre vi er villige til at forringe vores nuværende løn-og arbejdsvilkår.

Det er lige præcis det, som man kalder social dumping.

Og bankoverførsler til udenlandske konti betyder, at arbejdsgiverne nærmest frit kan aflønne, som de vil -uden opsyn og kontrol.

Vi anerkender til fulde, at der er mangel på faglært arbejdskraft i Danmark. Vi ser det mange steder på byggeområdet.

Men løsningen kan aldrig være, at import af udenlandsk arbejdskraft skal betyde et ræs mod bunden for os. Vi hilser vores udenlandske kolleger velkomne, men politisk må man død og pine sikre sig, at det ikke foregår på en lyssky måde, som ordningen i dag fordrer.

I 3F er vi selvfølgelig i kontakt med udlændingeministeren og ministeriet, og vi kæmper alt, hvad vi kan, for at sikre, at det her hul i ordningen bliver lukket, så vores udenlandske kolleger er en del af vores fællesskab frem for nogen, der knækker solidariteten.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt